Kuva: Fotolia

Uima-altaiden veden likaisuudesta saatiin uutta tietoa - ja se on ällöttävää

11.07.2017 18:30 - Katariina Auvinen

Virtsa reagoi altaassa olevan kloorin kanssa aiheuttaen häiritsevän kemiallisen reaktion. Saman tekevät myös ihosta irtoavat solut.

Ulkomailla jotkut uimahallit käyttävät väriainetta, joka värjää vedessä olevan virtsan esimerkiksi kirkkaan siniseksi. Suomessa tätä keinoa ei ole otettu käyttöön. Selitykseksi on annettu, että hallit eivät halua saattaa veteen virtsaajia naurunalaisiksi. Totuus on kuitenkin se, että useat ihmiset pissaavat uima-altaaseen. Olympiatason urheilijat ovat avoimesti myöntäneet tämän tavan. 

Pari vuotta sitten tehty tutkimus todisti sen, että virtsan ja kloorin yhdistelmä aiheuttaa kirveleviä ja punaisia silmiä kemiallisen reaktionsa vuoksi. Tutkimukseen on saatu lisätietoa muista veteen vaikuttavista ainesosista ja niiden huolestuttavista vaikutuksista. 

Virtsan lisäksi uimahalleissa veteen ja sen puhtauteen vaikuttavat myös hiki, kuolleet ihosolut sekä lika. Nämä reagoivat myös kloorin kanssa aiheuttaen yhdisteitä, jotka ärsyttävät hengityselimiä. Niinpä esimerkiksi uimahalleissa aktiivisesti käyvät treenaajat sekä työntekijät ovatkin raportoineet kurkun karheudesta ja jopa astmasta. 

Lue myös: Pilvenpiirtäjän huipulle rakennettiin pelottava uima-allas - katso, millaista siellä uiminen on!

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat