Kuva: Fotolia

Paranna pääkipu ilman särkylääkettä – 8 keinoa, joita kannattaa kokeilla jo tänään

22.07.2017 17:15 - Emmi Moilanen

Cayennepippuri ja aromaattiset öljyt voivat tuoda yllättävän avun päänsärystä kärsivälle.

Kun päänsärky yllättää, ensimmäinen keino kivun lievittämiseen on yleensä päänsärkylääkkeen nappaaminen. Kipua voi kuitenkin kokeilla parantaa ensin myös muilla keinoilla. Toistuvista päänsäryistä kärsiessä olisikin hyvä kiinnittää ensimmäisenä huomiota omiin elintapoihinsa, sillä syyllinen kivun taustalla voi löytyä yllättävän läheltä.

Prevention-sivusto selvitti, mitkä luonnonmukaiset parannuskeinot voi ottaa kokeiluun ennen särkylääkkeiden syömistä.

Kiinnitä huomiota elämäntapoihisi

Lääkäri David Greuner huomauttaa, että toistuvista päänsäryistä kärsiessä kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota elintapoihinsa. On mahdollista, että kivut ovat merkki siitä, että kehosi kärsii esimerkiksi nestehukasta, vitamiinien puutteesta tai univajeesta. Myös stressi, uupumus, allergiat, huono ryhti, alkoholi tai matala veresokeri voivat altistaa päänsäryille.

Joskus siis pieni muutos elintavoissa voi viedä myös toistuvat päänsäryt mennessään.

Kylmäpussi

Useat ihmiset, jotka kärsivät säännöllisesti päänsäryistä tai migreenikohtauksista vannovat luonnonmukaisen kivunlievityskeinon nimeen: nimittäin kylmä- tai jääpussiin.

Säilytä kylmäpakkausta valmiina pakastimessa, jolloin päänsäryn yllättäessä apu on heti valmiina. Muista kuitenkin huolehtia, että käärit kylmäpussin kankaan tai pyyhkeen sisään, jotta ihosi ei ole suorassa kosketuksessa pakastimesta otetun kylmäpussin kanssa.

Cayennepippuri

Tutkimukset ovat osoittaneet, että cayennepippurilla voi olla yllättävä vaikutus päänsäryn parantamisessa. Kokeile lisätä ¼ teelusikallista cayennepippuria sekoitettuna pieneen lasilliseen vettä. Kasta vanupuikko nesteeseen ja sivele nenäsi alle. Tämän pitäisi lievittää päänsärkyä ja rentouttaa samalla lihaksiasi.

Erilaiset teet

Teen juomisella voi olla yllättäviä vaikutuksia piinaavan päänsäryn parantamisessa.

- Piparmintun on osoitettu lievittävän jännityspäänsärkyä. Kaneli puolestaan voi kivun lievityksen lisäksi rauhoittaa myös sekaisin olevaa vatsaa, joka on yleinen vaiva päänsärkyjen yhteydessä, lääkäri Nada Milosavljevic kertoo.

Aromaattiset öljyt

Useista aromaattisista öljyistä voi saada yllättävän avun päänsärkyyn. Laimennettu piparminttuöljy sierainten alle levitettynä voi nimittäin lievittää kipua tehokkaasti.

- Myös laventeli on toinen tuoksu jota voi hyödyntää taistellessaan päänsärkyä vastaan. Tuoksua voi hyödyntää monella tavalla, esimerkiksi kylpytuoksuna tai aromaattisen öljyn muodossa, lääkäri Milosavljevic toteaa.

Lisäravinteet

Myös lisäravinteita voi kokeilla lisätä päivittäiseen ruokavalioonsa päänsärkyjen ennaltaehkäisemiseksi.

- Migreenistä kärsiville suosittelen riboflaviinin ja magnesiumin päivittäistä nauttimista särkyjen ennaltaehkäisyyn, toteaa luonnonlääketieteentohtori Jennifer Stagg.

Korvatulpat

Jos tiedät osallistuvasi tapahtumaan tai konserttiin, jossa melutaso on korkealla, paras keino päänsäryn ennaltaehkäisyyn on käyttää korvatulppia. Tulpat suojaavat myös kuuloasi vaurioitumiselta.

Säännöllinen liikunta

Säännöllinen liikunta vetreyttää lihaksia ja voi samalla ennaltaehkäistä päänsärkyjen syntymistä. Erityisesti istumatyöläisten olisi hyvä muistaa myös taukojen merkitys työpäivien aikana.

Nouse siis hetkeksi jaloittelemaan työpisteesi äärestä. Samalla annat myös silmillesi tarpeellisen lepotauon tietokoneen näytön tuijottamisesta. Nimittäin pitkäkestoinen ruudun edessä istuminen altistaa myös päivittäisille päänsäryille.

Lue myös: Hyvä syy olla lähekkäin: Kädestä pitäminen lievittää särkyä ja rauhoittaa kivun keskellä

Lue myös: Kuukautiskivut kuriin - luonnolliset hoito-ohjeet kramppeihin ja särkyyn

Lue myös: Mies kokeili miltä synnytyskivut tuntuvat - katso video

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat