Kuva: Fotolia

Kuukautiskivut kuriin - luonnolliset hoito-ohjeet kramppeihin ja särkyyn

11.07.2016 13:15 - Tiina Svensk

Vatsa- ja selkäkivut, särkylääkkeet ja jatkuvat krampit ovat varmasti monelle naiselle tuttuja.

Siinä missä toisten kuukautiset ovat helpot ja kivuttomat, toiset joutuvat kärsimään valtavista kivuista joka kuukausi. Mind Body Green -sivuston artikkelissa kerrotaan myös vaihtoehdosta, joka on helpottanut endometrioosista kärsiviä naisia heidän kipujensa kanssa.

Särkylääkkeiden ja lääkityksen lisäksi omaa oloa voi helpottaa yksinkertaisilla ruokavalion muutoksilla:

Lisää tummia kasviksia ja vihanneksia

Tummissa vihanneksissa ja kasviksissa on paljon kuituja ja vitamiinia, kuten A-, C-, ja K-vitamiinia. Lisäksi kasviksista saa myös kalsiumia ja rautaa. Omaan ruokavalioon kannattaakin lisätä kaalia, lehtikaalia, pinaattia ja parsakaalia.

Kasviksissa on paljon tulehdustilaa helpottavia ainesosia, ja niiden lisääminen ruokavalioon helpottaa kuukautiskipujen yleisimpiä oireita - turvotus, hormonaalinen epätasapaino ja ruuansulatus ongelmat helpottavat runsaalla kasvisten määrällä.

Hillitse tulehdustilaa

Tiettyjen ruoka-aineiden on todettu lisäävän tulehdustilaa kehossa, ja niitä kannattaa ehdottomasti karsia omasta ruokavaliostaan. Omassa ruokavaliossa kannattaa tarkkailla etenkin gluteenin määrää. Testaa, helpottavatko kuukautiskivut, kun gluteenin jättää omasta ruokavaliostaan pois.

Toinen tulehdustilaa lisäävä ainesosa on sokeri. Kun vältämme sokeria, kehoomme vapautuu vähemmän prostaglandiinia. Prostaglandiini aiheuttaa supistuksia elimissämme, ja etenkin kohdussa.

Tulehdustilaa laskee myös suolan, maitotuotteiden, kofeiinin ja tyydyttyneiden rasvojen välttäminen. Sen sijaan kannattaa valita lautaselleen omega-3 -rasvahappoja, magnesiumia ja C-vitamiinin lähteitä kuten sitrushedelmiä ja marjoja.

Huolehdi suoliston hyvinvoinnista

Kuukautiskipujen ja endometrioosin on todettu olevan autoimmuuni-oireita. Yli 70 prosenttia vastustuskyvystämme keskittyy suoliston alueele, joten on tärkeää pitää huolta suoliston hyvinvoinnista.

Helpoin keino on lisätä hapatettuja ruokia omaan ruokavalioon. Esimerkiksi kotitekoinen jogurtti, hapankaali ja kookosmaito ovat loistavia lisiä omaan dieettiin. On tärkeää tukea suoliston toimintaa kuiduilla ja hapatetuilla tuotteilla, ja vähentää hiljalleen särkylääkkeitä ja hormonaalisia lääkkeitä, sillä ne tuhoavat suoliston bakteerikantaa.

Lue myös: Kuukautiskivut voivat aiheuttaa yhtä pahaa kipua kuin sydänkohtaus

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat