Kuva: Fotolia

Aloitatko aamusi selailemalla kännykkää? Ei kannattaisi

08.08.2017 11:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Asiantuntijoiden mukaan sosiaalisen median selaaminen heti ensimmäisenä herättyään tuo koko loppupäivään stressaantuneen olotilan.

Monille meistä älypuhelin on iltaisin viimeinen asia, jolle suomme huomiotamme ja puolestaan aamuisin ensimmäinen asia, johon tartumme. Tämä kertoo siitä, miten voimakkaasti älypuhelimet ovat arkeemme ujuttautuneet.

Aamun aloittaminen kännykän selailulla on kuitenkin huono idea. Elite Daily haastatteli asiantuntijoita, jotka suosittelevat heräämään uuteen aamuun ilman kännykän välitöntä näpertämistä.

- Kun alat heti herättyäsi lukea sähköpostejasi, lisäät stressiäsi jo ennen kuin olet päässyt sängystä ylös, sanoo psykologi Jude Miller Burke.

(kuva: Fotolia)

Samoilla linjoilla on psykoterapeutti Lena Franklin. Hänen mielestään puhelimeen tarttuminen heti ensitöiksi aamulla kielii siitä, että puhelimeen on muodostunut epäterve riippuvuussuhde. Älypuhelinriippuvuus voi hänen mukaansa kertoa siitä, että ihminen kokee voimakasta riittämättömyyden tunnetta. Tällainen ihminen pyrkii sosiaalisen median käytöllään saavuttamaan vallan ja voimakkuuden tunnetta ja täyttämään jonkinlaista tyhjiötä elämässään.

- Tämä saa aikaan stressin lisääntymistä ja lähettää pääasiallista stressihormonia, kortisolia, virtaamaan kehoomme. Uutisotsikoiden, sähköpostien ja sosiaalisen median katsominen heti herättyämme saattaa meidät fysiologiseen taistele tai pakene -tilaan. Tämä stressaantunut tunne säilyy läpi päivän ja tekee meistä herkemmin reagoivia, helpommin ärsytettäviä, vihaisia ja uupuneita, Franklin sanoo.

Mitä sitten aamuisin kannattaa tehdä heti herättyään sen sijaan että tarttuu puhelimeen? Asiantuntijat suosittelevat keskittymään omaan oloonsa ilman mitään laitteita ja tekemään meditatiivisia harjoitteita. Syvään hengittäminen useita kertoja peräjälkeen on yksi hyvä keino tunnustella omaa oloaan ja herätä stressittömästi uuteen päivään. Samalla voi ajatuksissaan toistaa olevansa kiitollinen tästä uudesta päivästä.

Lue myös: Syy väsymykseen ja kiukkuisuuteen - ja kuinka päästä siitä eroon

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat