Kuva: AOP

Imetys voi olla psyykkisesti raskasta - 5 faktaa, jotka tuoreen äidin tulisi tietää rintaruokinnasta

04.09.2017 16:15 - Senja Rapila

Imettäminen ei ole aina naurua ja onnellisia hetkiä, vaan se voi myös olla yllätävän raskasta tuoreelle äidille.

Monet asiat ihmetyttävät tuoretta äitiä, kun hänen sylissään on vastasyntynyt pienokainen. Yksi näistä asioista saattaa olla rintaruokinta. Imetys ei nimittäin välttämättä ole niin helppoa kuin mitä olisi kuvitellut, ja se saattaa yllättää monellakin tapaa tuoreen äidin.

Mitkä ovat siis asioita, jotka tuoreen äidin tulisi tietää rintaruokinnasta? Voit lukea Women's Health -julkaisun jakamat asiat suomennettuina alapuolelta.

1. Rintaruokinta saattaa hämmentää vastasyntynyttä

Jos lapsi on joutunut olemaan synnytysosastolla "letkuruokittavana", ei hän välttämättä osaa kotiutuessa ensin ymmärtää sitä, mitä varten äiti yrittää tyrkyttää hänelle rintaa suuhun. Tämä on suhteellisen yleistä, eikä tuoreen äidin tarvitse pelästyä asiaa. Rinnan näkeminen voi saada vastasyntyneen jopa itkemään, koska hän ei vielä tiedä mikä se on.

2. Rintamaidon pumppaaminen voi olla epämiellyttävää

Ennen kuin lapsi oppii syömään äidin rinnasta, äitien täytyy turvautua rintapumppuihin. Pumppaaminen on monen mielestä hyvin epämiellyttävää - varsinkin jos maitoa ei meinaa tulla pumppaamalla - ja pumppaus tulee toistaa jopa kahden tunnin välein. Pumppaaminen jättää myös nännit araksi ja saattaa stressata tuoretta äitiä.

3. Imetys voi olla psyykkisesti raskasta

Jotkut naiset eivät välttämättä ensin osaa sisäistää sitä, kuinka aiemmin seksuaaliseen intiimiyteen yhdistetyt nännit muuttuvat yhtäkkiä ruuan lähteeksi. Imetys saattaa olla tästä syystä joillekin naisille hyvin epämukavaa, eivätkä jotkut edes välttämättä pysty imettämään lastaan.

Imetys.fi-sivustolla kerrotaan myös, että naiset voivat kärsiä D-MER:istä, joka on lyhenne sanoista Dysphoric Milk Ejection Reflex. D-MER tuottaa tuoreelle, imettävälle äidille muun muassa ahdistuksen tunteita, surullisuutta, hermostuneisuutta, ärtyisyyttä, toivottomuutta ja ikävää tunnetta vatsan pohjalla.

"Äiti voi tuntea ahdistusta joko imetyksen ensimmäisellä herumisella tai kaikilla herumisilla riippuen D-MER:in voimakkuudesta. Samoin ahdistus voi tulla myös pumpatessa tai herumisen alkaessa spontaanisti ilman, että vauva on rinnalla, ja tämäkin riippuu D-MER:in voimakkuudesta", sivustolla kuvaillaan.

4. Rintaruokinta tuo vastuuta

Äitiys voi olla itsessään monelle rankka ja uusi kokemus, mutta tuoreet äidit eivät välttämättä tule ajatelleeksi sitä, kuinka paljon vastuuta heillä on myös imetysvaiheessa. Koska imetettävä lapsi saa kaiken ravintonsa rintamaidosta, tulee äidin huolehtia siitä, että lapsi saa kaikki tarpeelliset ravintoaineet siitä.

Tämä tarkoittaa siis yksinkertaisesti sitä, että äidin tulee pitää hyvää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan, ja että hänen tulee muistaa syödä tarpeeksi laadukasta ruokaa.

5. Saatat kaivata sitä myöhemmin

Vauva-arjen alkulähteillä rintaruokinta voi tuntua vaikealta, mutta siinä vaiheessa kun homma alkaa sujumaan, on se monen äidin mielestä hyvin mieleistä.

Kerrotaan, että imettäneillä äideillä on täysin erilainen suhde lapsiinsa, joka johtuisi siitä, että lapsi on viettänyt niin paljon aikaa äitinsä sydämen lähellä. Tästä syystä monet äidit saattavatkin olla hieman surumielisiäkin sen jälkeen kun rintaruokinta lopetetaan.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Lapsen imettäminen keskeytettiin tökerösti museossa - äiti iski takaisin osuvilla kuvilla

Lue myös: Miksi naiset eivät saa imettää julkisilla paikoilla? Videolla jo 4,5 miljoonaa katselukertaa

Lue myös: Mies söi ravintolassa pää peitettynä pyyhkeellä - tärkeä syy taustalla

Kilpailut

Uusimmat