Kuva: Fotolia

Tehokkain tapa lopettaa tupakointi selvitettiin

25.09.2017 20:00 - Katariina Auvinen

Tiedemiehet selvittivät kannattaako tupakointi lopettaa kerralla vai vähentäen.

Tiedemiehet selvittivät parhaimman ja tehokkaimman tavan lopettaa tupakointi. Tupakoinnin lopettamisen puolesta on olemassa kahta koulukuntaa. Toiset ovat sitä mieltä, että tupakointi kannattaa lopettaa kerralla, kun taas toiset liputtavat vähentämisen puolesta. 

Oxfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tupakointi kannattaa lopettaa kerralla. Tutkimuksen johtaja, Nicola Lindson-Hawley, kertoo UNILAD-julkaisulle, että vähentäminen johtaa usein retkahtamiseen. 

Tutkimuksessa tutkittiin 700 tupakoijaa, jotka olivat tupakoineet yli 15 vuotta. Heidät haastettiin lopettamaan tupakointi tiettyyn päivämäärään mennessä. Päivämäärä asetettiin kahden viikon päähän. 

Ryhmä jaettiin kahteen, joista toinen ryhmä lopetti tupakoinnin heti ja toinen taas vähensi tupakointia hiljalleen. Tuloksia mitattiin neljä viikkoa sekä puoli vuotta lopettamisen jälkeen. Kävi ilmi, että se ryhmä, joka lopetti kerralla tupakoinnin, pärjäsi paremmin. He eivät retkahtaneet läheskään niin paljon, kuin vähentämisen kautta lopettaneet tupakoijat. 

Lue myös: Video, jonka katsottuasi haluat lopettaa tupakoinnin - kertoo mitä yksi askillinen tekee keuhkoille

Lähde: UNILAD

Kilpailut

Uusimmat