Kuva: Fotolia

Suositut huulirasvat sisältävät syöpää aiheuttavia ainesosia

28.09.2017 13:00 - Karoliina Kotala

Ranskalainen tutkimus on löytänyt muun muassa syöpää aiheuttavia yhdisteitä monen suomalaisenkin käyttämästä huulirasvasta.

Ranskalaiset tutkijat ovat julkaisseet kymmenen kauneustuotteen listan, jotka pitävät sisällään ihmisille haitallisia aineosia. Osa listan tuotteista on käytössä myös Suomessa ja merkkien joukossa on muun muassa Garnier, Labello ja Yves Rocher.

Suomalaisille tuttuja tuotteita, joista löytyi ranskalaistutkijoiden havaitsemana haitallisia aineita, olivat Labellon Original Classic Care huulivoide, Yves Rocherin Macadamia-huulivoide ja Carmexin Classic Moisturising Lip Balm -huulivoide.

Tuotteista löytyneitä haitallisia aineita ovat mineraaliöljyt, kuten kemialliset MOSH- ja MOAH-yhdisteet, joiden jäämiä ei tulisi päästä elimistöön edes pienimmissä määrin. Elimistöön joutuessaan ne voivat kertyä kudokseen ja aiheuttaa muun muassa haittoja maksalle. Niillä tiedetään olevan myös yhteys syöpäriskiin.

Huulirasvaa voikin käytön myötä helposti päätyä myös elimistöön ja esimerkiksi elintarviketeollisuudessa kyseisten haitallisten aineiden määriä valvotaan tarkasti. Briteissä kosmetiikkatuotteita edustavat tahot ovat kommentoineet tutkimustuloksia vakuuttamalla, etteivät kaupoissa olevat huulirasvat ole myrkyllisiä ja niitä voi huoletta käyttää.

- Briteissä ja Euroopassa kosmetiikkatuotteiden valmistus ja jakelu on tarkkaan säädetty tiukoilla lailla. Mineraaliöljyjä on käytetty turvallisesti kosmetiikkatuotteissa jo sadan vuoden ajan eivätkä ne sisällä mitään terveysriskejä kosmetiikassa käytettynä, tiedotteessa vakuutetaan.

Daily Mailin haastattelema Labellon edustaja vahvisti, että heidän tuotteeseensa raaka-aineeseen saattaa huolellisesta käsittelystä huolimatta jäädä hieman MOAH-yhdistettä, mutta korostaa, että nuo määrät ovat niin olemattomia, etteivät ne aiheuta terveydellisiä haittavaikutuksia. Valmistaja myös korosti, että jäämät ovat niin pieniä, että ne täyttävät EU:n elintarviketurvallisuuden kriteerit.

Lue myös: Äiti paljasti ällöttävän vessatapansa saadakseen tukea - saikin vihaista palautetta

Lue myös: Tunnista verenmyrkytyksen 5 oiretta ajoissa - älä vähättele arkisia merkkejä

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat