Kuva: Fotolia

Mitä tapahtuisi, jos lopettaisit hampaidesi harjauksen? Vaikutukset näkyisivät koko kehossa

13.10.2017 15:15 - Katariina Auvinen

Hyvä suuhygienia on tärkeämpää, kuin varmasti uskoitkaan.

Vanhempasi ovat varmasti sanoneet sinulle pienestä pitäen, että hampaat täytyy harjata vähintään kerran päivässä. Suurin osa harjaa hampaat niin aamulla kuin illalla. Oletko ikinä miettinyt mitä tapahtuisi, jos et kuitenkaan harjaisi hampaitasi pitkään aikaan? 

The List-julkaisu selvitti asiaa. Julkaisulle selvisi, että hampaiden harjaus ei reikiinnyttäisi pelkästään hampaitasi vaan aiheuttaisi ongelmia koko kehollesi. Rutiiniksi muodostunut hampaiden harjaaminen suojelee siis yleistä terveyttäsi. 

Totta kai harjaamattomuus näkyisi hampaiden kunnossa. Reikiintyminen, iensairaudet sekä kiilteen vaurioittuminen olisivat listalla ensimmäisiä. 

Bakteerien päästyä ikenien sisälle, pahimmassa tapauksessa harjaamattomuus voisi aiheuttaa jopa luukatoa leukaluissa.

Tutkimusten mukaan huono suuhygienia on yhteydessä riskiin sairastua diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin. Bakteerit pääsevät suun kautta verenkiertoon, joka aiheuttaa tulehduksellisen tilan kehossa julkaisun mukaan. 

Raskaana oleville harjaamattomuus voi koitua myös lapsen kohtaloksi, koska ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa huonon suuhygienian myötä. 

Lue myös: Isä kyllästyi kinastelemaan poikansa hampaiden harjauksesta - lähetti nerokkaan viestin

Lähde: The List

Kilpailut

Uusimmat