Kuva: Fotolia

Nypitkö ja puristeletko ihoasi jatkuvasti? Kyseessä voi olla pakko-oireinen häiriö

23.10.2017 18:45 - Senja Rapila

Dermatillomania on pakko-oireinen häiriö, joka vaatii pahimmassa tapauksessa hoitoa. Muun muassa stressi aiheuttaa tätä käytöstä.

Vaikka ihon puristelu ja finnien ja mustapäiden etsiminen saattaakin kuulostaa sinusta harmittomalta, voi se olla paljon vakavampaa kuin mitä olet ajatellut. Jos huomaat alituiseen jatkuvasti nyppiväsi ihoasi niin, että ihosi menee vereslihalle asti, voi kyse olla vakavammasta häiriöstä.

- Ihmiset, jotka nyppivät pakonomaisesti ihoaan, kertovat, että heillä on psyykkinen himo nyppiä ihoaan, heillä on siitä vahvoja tunteita ja outoja sensaatioita. He eivät pidä näkyvistä jäljistä ihossaan, jotka voivat aiheuttaa ihon nyppimistä, asiantuntija Sandra Lee, netissä tunnetummin "Dr. Pimple Popper" kertoo Women's Health -julkaisulle.

Kyseessä voi siis olla vakava oireyhtymä, dermatillomania, hillitsemishäiriö, mikä kuuluu pakko-oireiseen spektriin. Kyseisessä oireyhtymässä henkilöllä ilmenee pakonomaista tarvetta nyppiä, nykiä, raapia tai purra omaa ihoaan lievittääkseen stressiä, purkaakseen ahdistusta tai tuottaakseen mielihyvää, vaikka se tekisi kipeää. 

Ei samanlaista kuin finnien puristelu

- Muutaman finnin puristaminen sieltä täältä, tai satunnainen raapiminen, on yleistä kaikille meille, mutta se eroaa paljon sellaisen henkilön käytöksestä, joka pakonomaisesti nyppii tai raapii ihoaan niin paljon, että se aiheuttaa näkyviä vaurioita.

Se vaurioittaa ihoa

Ihmiset, jotka kärsivät ihon nyppimisestä, voivat aiheuttaa iholleen pysyviä vaurioita. Se aiheuttaa muun muassa avohaavoja, arpeutumista, ihon tulehduksia, arpikudoksen vaurioita ja ihon värin muunnoksia. Jos arvet avataan jatkuvasti uudelleen, ne altistuvat helpommin tulehduksille ja niillä saattaa kestää hyvin pitkään parantua.

Nyppiminen vaikuttaa koko elämään

Asiantuntijat kertovat, että häiriö voi vaikuttaa todella negatiivisesti henkilön elämään, muullakin tavalla kuin pelkästään vaurioittamalla ihoa.

- Sen jälkeen kun he ovat nyppineet ihoaan, he kertovat tuntevansa helpotuksen tunnetta. Heillä on kuitenkin myös ongelmia seurustelussa ja produktiivisuudessa.

Jos uskot kärsiväsi dermatillomaniasta, voit tehdä englanninkielisen testin, josta saat hieman osviittaa siitä, kuinka paha tilanne on. Mikäli testitulokset ovat positiivisia, on aika kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Käytätkö omaa kassia ruokaostoksilla? Se voi olla terveysriski

Lue myös: Oletko itse itsesi pahin vihollinen? Opi rakastamaan itseäsi enemmän 6 vinkin avulla

Lue myös: Nukuitko taas huonosti viikonlopun jälkeen - kokeile yksinkertaisia kikkoja takaamaan unenlaatu

Kilpailut

Uusimmat