Kuva: Fotolia

Tuntuuko, että itsehillintä on kateissa? Muutamilla nikseillä saat maltin takaisin

30.11.2017 21:45 - Katariina Auvinen

Yksi tärkeimmistä seikoista on asettaa itselle tavoite.

Tuliko ahmaistua työpaikan ruokalan buffetissa taas niin paljon ruokaa, että housut kiristävät? Tai vastaavasti syötyä karkkipussi kerralla? Monet peräänkuuluttavat itsehillintää tässä tilanteessa, mutta mitä tehdä, ettei sama toistuisi taas huomenna tai ensi viikolla? 

Psychology Today -julkaisu kertoo, että yksi tärkeimmistä asioista on ymmärtää, että itsehillintää voi parantaa sekä harjoituttaa. 

Julkaisu kertoo, että asenteella on myös suuri vaikutus onnistumiseen. Parempaa itsehillintää haluavan pitää ymmärtää, että olet vapaa päättämään sekä ottamaan vastuusta omista tekemisistäsi. Tutkimukset ovat todistaneet, että ihmiset, jotka kokevat olevansa vastuussa omasta tekemisestään, sietävät paremmin stressiä sekä houkutuksia. 

Yksi seikka toistuu monen julkaisun neuvoissa itsehillinnän parantamiseksi. Nimittäin tavoitteet. Aseta itsellesi tavoite, oli se vaikka päivä ilman sokeria tai kaksi tuntia ilman puhelinta. Kun tavoitteet tuntuvat helpommalta, lisää hiljalleen tavoitteita. Lopulta huomaat, että itsehillintä kasvaa hiljalleen. 

Tarkkaile itseäsi. Missä tilanteessa sinulla on vaikea hillitä itseäsi? Onko se juuri ruokakaupassa tai verensokerin laskiessa? Kun opit tunnistamaan tilanteet, on käytöstä paljon helpompi muuttaa. 

Tahdonvoima. Sitä tarvitaan siinä vaiheessa, kun vastustat myös muita kiusauksia. Kun haluat saavuttaa jotain, aseta vain yksi tavoite. Siinä on helpompi pysyä kuin, jos tavoitteita on useita. 

Lue myös: Onko herkkulakon aloittaminen sinulle vaikeaa? Taltuta makeanhimo helposti, niin onnistut

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat