Kuva: Shutterstock

Kalaöljy ei olekaan niin terveellistä? Tutkijat löysivät yhteyden syöpään

01.02.2018 10:15 - Katariina Auvinen

Tutkimuksessa selvitettiin öljyjen vaikutusta ihmiseen. Yksi öljy on ehdottomasti ylitse muiden terveellisyydessä.

Daily Mail -julkaisu uutisoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan auringonkukka- sekä kalaöljyn käyttäminen aiheuttaa tulehdusta maksassa ja sitä kautta riski sairastua syöpään, kasvaa.

Tutkimuksessa selvisi, että näiden tuotteiden päivittäinen käyttö lisää riskiä sairastua rasvamaksaan. Esimerkiksi auringonkukkaöljy aiheutti tutkimuksen pohjalta tehdyissä eläinkokeissa arpeutumista ja paksuuntumista maksassa. 

Kalaöljy taas häiritsi DNA:ssa esiintyviä jaksoja, telomeerejä, ja niiden pituutta. Telomeereillä on tärkeä rooli solun vanhenemisen säätelyssä. Telomeerien lyhentymisellä on todettu olevan yhteys syövän syntyyn. 

Ihmiset käyttävät auringonkukkaöljyä useimmiten ruuanlaitossa, mutta monet nauttivat kalaöljyn kapseleina saadakseen Omega3-rasvoja. Tämä on kuitenkin iso annos elimistölle, jonka vuoksi tämäkin öljy voi aiheuttaa kehossa ongelmia pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä. 

Tutkijoiden mukaan näiden kahden öljyn säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö voi johtaa syöpään.

Tutkijat löysivät kuitenkin yhden öljyn, joka itse asiassa suojaa maksavaurioilta ja mahdolliselta syövältä. Neitsytoliiviöljy ei aiheuttanut rotille minkäänlaisia vaurioita. Itse asiassa tämä öljy ennemminkin suojaa kehoa kuin aiheuttaa sille vaurioita. 

Lue myös: Oliiviöljyä ei tulisi ikinä säilyttää lieden tai uunin läheisyydessä - lue, miksi

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat