Kuva: Shutterstock

Kärsitkö hilseestä tai epätasaisesta ihosta? Kehosi voi kieliä vitamiininpuutoksesta

05.02.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Lue, mitkä oireet kertovat siitä, että kehosi tarvitsee vitamiineja.

Talvi on rankkaa aikaa esimerkiksi iholle ja sen hyvinvoinnille, mutta pimeys verottaa myös vitamiinivarastoja. Insider-julkaisu on listannut merkit, jotka voivat kieliä vitamiininpuutoksesta. Hiukset ja päänahka reagoivat esimerkiksi todella helposti vitamiininpuutokseen. 

Hilseilevä päänahka

Esimerkiksi hilse voi olla merkki siitä, että kehosi tarvitsee ravintoaineita. Päänahan hilseily voi johtua siitä, että tarvitset terveellisiä rasvahappoja ruokavalioosi. Kiinnityä huomiota siihen, että syöt kalaa säännöllisesti tai otat esimerkiksi Omega3-rasvahappovalmistetta taataksesi hyvien rasvojen saamisen. 

Ohuet ja katkeilevat hiukset

Hiusten kuntoon vaikuttavat monet tekijät kuten tuotteet tai vaikkapa stressi, mutta myös vitamiinit. Jos hiuksesi ovat ohuet ja katkeilevat voit kärsiä B-vitamiinin puutoksesta. Biotiini kuuluu B-vitamiinien ryhmään, joka vahvistaa hiuksia ja saa ne näyttämään hyvinvoivalta. 

Halkeamat ja kipeät kohdat suussa sekä huulissa

Halkeamat ja kipeät kohdat suussa sekä huulissa voivat Insider-julkaisun mukaan kieliä B12-vitamiinin puutteesta. Tällä vitamiinilla on tärkeä osa puna- ja valkosolujen muodostuksessa. B12-vitamiinia saa parhaiten eläinperäisestä ravinnosta. 

Pienet nystyrät käsivarsissa

Jos käsivarsissasi on kananlihamaista nyppylää, mutta et kärsi kylmyydestä, voi kyse olla sinkin ja A-vitamiinin puutoksesta. Sinkki ja A-vitamiini ovat molemmat valmisteita, jotka ylläpitävät ihon hyvinvointia. Jos jompi kumpi puuttuu ruokavaliosta, se näkyy heti ihon kunnossa. Haavan parantuminen voi kestää myös paljon kauemmin, jos näistä vitamiineista on pulaa. Sinkkiä saa esimerkiksi siemenistä, pähkinöistä tai maitotuotteista. A-vitamiinia saa esimerkiksi maksasta tai vaikkapa porkkanasta. 

Uupumus 

Uupumus voi todellakin johtua pimeästä vuodenajasta tai kiireisestä elämäntyylistä, mutta siihen voi olla syynä myös D-vitamiinin puutos. Varsinkin Suomessa pimeä vuodenaika vähentää D-vitamiinivarastoja, koska keho tuottaa kyseistä vitamiinia käyttäen hyväksi auringonvaloa. Suomessa vitamiinia on lisätty esimerkiksi maitotuotteisiin. 

Lue myös: Flunssa iskemässä? Asiantuntijat kertovat, kannattaako tautia todellakin torjua vitamiineilla

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat