Kuva: Shutterstock

Flunssa iskemässä? Asiantuntijat kertovat, kannattaako tautia todellakin torjua vitamiineilla

02.02.2018 17:15 - Katariina Auvinen

Taudin alkuvaiheilla moni turvautuu C-vitamiiniin ja sinkkiin.

Influenssa- ja flunssakausi jyllää pahimmillaan näillä main. Jos tunnet, että kurkku alkaa karheutua, tai vilunväreet hiipivät kehoon, moni suosittelee flunssan alkuvaiheessa sinkkiä tai reilua annosta C-vitamiinia. 

Näiden kahden on todettu lyhentävän ja auttavan flunssaan. Kannattaako kuitenkaan vitamiineja napsia alkavaan tautiin, tai taudin aikana? Women´s Health -julkaisu selvitti alan asiantuntijoilta tätä väittämään. 

Heidän vastauksensa oli, että vitamiineja voi syödä, mutta niitä ei tarvitse kuluttaa niin runsaasti kuin ajattelemme. Infektiotautien erikoislääkäri, Aileen Marty, muistutaa, että esimerkiksi C-vitamiini on vesiliukoinen. Se tarkoittaa, että ylimääräinen poistuu kehosta. 

- Joten runsaasta C-vitamiinin käytöstä ei ole oikeastaan hyötyä, koska kehosi poistaa sen määrän vitamiinia, jota se ei tarvitse. Sinä siis pissaat ylimääräiset ulos, joten se on enemmänkin rahan tuhlausta, Marty kertoo. 

Jos käytät monivitamiini-valmistetta, muiden vitamiinien yliannostusten kanssa kannattaa olla varovainen. Vitamiinit jaetaan rasva- sekä vesiliukoisiin vitamiineihin. Toisin kuin vesiliukoiset, rasvaliukoiset vitamiinit voivat aiheuttaa yliannostusoireita, koska ne kertyvät elimistöön. 

Tällaisia vitamiineja ovat esimerkiksi, A,D,E, ja K. 

Marty kertoo, että vitamiineja parempi vaihtoehto, on taistella flunssaa vastaan ruualla ja sen sisältämillä vitamiineilla. Esimerkiksi mansikat sisältävät C-vitamiinia runsain määrin. 

Lue myös: Suurin osa heittää kasviksista ravintorikkaimmat osat pois - katso mitkä kannattaa säästää

Lähde: Women´s Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat