Kuva: Shutterstock

Eikö käyttämäsi ehkäisymenetelmä sovi sinulle? 7 oiretta, jotka tulisi tunnistaa

02.07.2018 22:15 - Emmi Moilanen

Muutokset ruokahalussa tai ihon kunnossa ovat hälytysmerkkejä jotka paljastavat, että käyttämäsi menetelmä ei ehkä ole sinulle paras mahdollinen vaihtoehto.

Uutta ehkäisymenetelmää kokeillessa omalle keholle on hyvä antaa noin kahdesta kolmeen kuukauteen aikaa sopeutua muutokseen. Hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamia, yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat ihon epäpuhtaudet, mielialavaihtelut ja epäsäännöllinen tiputteluvuoto.

Jos yllämainitut oireet eivät tunnu hellittävän ajan kuluessa, ehkäisyvalmisteen tai -menetelmän vaihtaminen voi tuoda avun ikävään tilanteeseen. Popsugar haastatteli perhelääkäri Prudence Lue-Laita ja selvitti, missä tilanteessa ehkäisyä kannattaa vaihtaa.

1. Vuotosi on jatkuvasti runsasta tai kuukautisesi ovat hyvin kivuliaat

- Jotta vuodon määrä vähenisi tai kuukautiskierto säännöllistyisi sekä vuotopäivät olisivat kivuttomampia, ehkäisymenetelmän vaihtaminen saattaa olla tarpeen, Lue-Lai toteaa. 

2. Voimakkaat mielialavaihtelut

Voimakkaat mielialavaihtelut, ahdistuneisuus ja masentuneisuuden tunne ovat syitä, joiden takia ehkäisyvalmisteen vaihtamista kannattaa harkita.

3. Seksihalusi ovat muuttuneet

Hormonaalinen ehkäisy voi joskus saada aikaa haluttomuutta, jolloin seksiä ei ehkä tee mieli harrastaa lainkaan.

4. Ruokahalusi on muuttunut

-Tämä on hyvin yleinen sivuvaikutus. Ehkäisyvalmisteet voivat joskus kasvattaa tai vähentää ruokahalua, Lue-Lai kertoo.

5. Olet pahoinvoiva ja sinua huimaa tai oksettaa 

Popsugarin artikkelissa todetaan, että yllämainittujen oireiden ilmaantuessa olisi erityisen tärkeää vierailla lääkärin vastaanotolla ja ottaa puheeksi se, tulisiko ehkäisymenetelmää vaihtaa.

6. Rintasi ovat jatkuvasti arat

Rintojen arkuus on yleinen sivuvaikutus joidenkin ehkäisyvalmisteiden kohdalla. Syytä on kuitenkin huolestua silloin, jos kipu yltyy usein häiritsevän kovaksi.

7. Ihosi on huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin

Myös ihon epäpuhtaudet ja huono kunto ovat oireita, jotka saattavat ilmaantua ehkäisyn aloittamisen jälkeen. Jos hyvä ihonhoito ei tunnu auttavan oireisiin, on mahdollista, että käyttämäsi ehkäisymuoto ei ole sinulle paras mahdollinen vaihtoehto.

Lue myös: Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisella useita negatiivisia vaikutuksia - yleisimmät oireet listattiin

Lue myös: Paras aika seksin harrastamiseen selvitettiin - parantaa myös unenlaatua

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat