Kuva: Fotolia

Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisella useita negatiivisia vaikutuksia - yleisimmät oireet listattiin

03.01.2018 18:45 - Senja Rapila

Varsinkin naisilla, joilla on pahat PMS-oireet, hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen voi aiheuttaa suuria mielialanvaihteluita.

Hormonaalisen ehkäisyn yhtäkkinen lopettaminen pitkän ajan jälkeen voi tuoda tullessaan monia eri asioita, joihin ei välttämättä edes osaa varautua. Voit lukea Pop Sugar -sivuston listaamat asiat, joihin kannattaa varautua, alapuolelta.

1. Voit tulla raskaaksi

Yllättävää, eikö? Kun lopetat hormonaalisen ehkäisyn käytön, kyllä, voit tulla jälleen raskaaksi helposti. Ovulaatioprosessi alkaa viikon aikana ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen, jonka vuoksi yleensä uudet pillerit pitää aloittaa uudestaan viikon kuluessa niiden lopettamisesta.

2. Mielialasi voivat heitellä

Tämä on yksilökohtaista, mutta sen jälkeen kun luovut hormonaalisesta ehkäisystä, voi se vaikuttaa huomattavasti mielialaasi. Varsinkin naisilla, joilla on pahat PMS-oireet, ehkäisystä luopuminen voi aiheuttaa suuria mielialanvaihteluita.

Jotkut naiset kuitenkin kertovat voivansa huonommin silloin, kun he käyttävät hormonaalista ehkäisyä: se voi aiheuttaa masennusta, seksuaalisen halukkuuden vähenemistä, mielialanvaihteluita ja monia muita oireita. 

3. Kuukautiskrampit voivat pahentua

Kun kuukautiset palaavat normaalisti hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen, voi kuukautiskivut jälleen yllättää. Tämä voi aiheuttaa normaalia pahempia kuukautiskramppeja, kipuilua ja runsasta vuotoa.

4. Kuukautisvuotosi voi olla runsasta

Kun luopuu hormonaalisesta ehkäisystä, kuukautisvuoto palaa runsaampana kuin aiemmin. Tämä kuitenkin on henkilökohtaista, eikä kaikilla pillereistä luopuminen vaikuta samalla tavalla. Runsas vuoto ja suuret verihyytymät aiheuttavat myös enemmän ja pahempia kuukautiskramppeja.

5. Voit kokea hiustenlähtöä

Jotkut naiset saattavat kokea hiustenlähtöä hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen, mutta se helpottaa, kun hormonitasapaino kropassa palautuu normaaliksi.

6. Akne voi puhjeta

Joitain ehkäisypillereitä käytetään muun muassa aknen hoitoon. Pillereiden käyttämisen aikana iho saattaakin olla hyvässä kunnossa, mutta niiden lopettamisen jälkeen iho voi puhjeta yllättäen, myös sellaisille henkilöille, jotka eivät ole aiemmin aknesta kärsineet.

7. Raudanpuutostila voi iskeä

Jotkut ehkäisytavat - kuten pillerit - voivat sisältää rautaa, joten kun hormonaalisen ehkäisyn lopettaa, voi nainen kokea kuukautisten aikana normaalia runsaampaa vuotoa. Tämä voi aiheuttaa raudanpuutostilan ja anemiaa. Pidä siis huoli siitä, että saat tarpeeksi rautaa ruuasta lopettaessasi hormonaalisen ehkäisyn käytön.

Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisella on kuitenkin myös muutama hyvä puoli: 

8. Rintojen kivistäminen helpottaa

Jotkut naiset kokevat, että hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen on vaikuttanut myös heidän rintoihinsa: rinnat ovat poikkeuksellisen kosketusherkät ja kipeät. Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voikin auttaa rintojen herkkyyden suhteen.

9. Seksuaalinen halukkuus voi lisääntyä

Koska jotkut kokevat seksuaalisen halukkuuden vähenemistä hormonaalisen ehkäisyn aloittaessa, on se hyvä uutinen, että seksuaalinen halukkuus palautuu usein normaaliksi hormoneista luopumisen jälkeen.

Olemme myös kertoneet merkeistä, joista tiedät, että hormonaalinen ehkäisy kuormittaa sinua henkisesti ja/tai fyysisesti. Jos epäilet ehkäisykeinon olevan huonoksi sinulle, pääset tutustumaan merkkeihin aiheeseen liittyvästä artikkelista, täältä.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Huolestuttavia uutisia hormonaalisen ehkäisyn käyttäjille - käyttöikä lisää sairastumisen riskiä

Lue myös: Lääkäri vastaa! Kauanko elimistöllä kestää toipua e-pillereiden syönnistä?

Kilpailut

Uusimmat