Kuva: Shutterstock

Kannusta lasta liikkumaan - näin onnistut!

04.07.2018 13:30 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Kun lapsi innostuu liikunnasta, väistyy samalla huoli liiasta ruutuajasta. Näillä vinkeillä ohjaat jälkikasvuasi liikunnallisen elämäntavan pariin.

1. Tehkää sopimus

Lapset rakastavat jo pienestä pitäen videopelien pelaamista ja kännykän näpräämistä. Jos ruutuaika meinaa riistäytyä käsistä, ottakaa avuksi yhteiset pelisäännöt. Anna lapselle mahdollisuus vaikuttaa asiaan itse sen sijaan, että kieltäisit häneltä pelit kokonaan.

Lapsi voi esimerkiksi ”kerätä” ruutuaikaa liikunnan avulla: liikkumalla ensin tunnin saa käyttää kännykkää tai pelata videopeliä puoli tuntia. Jokaisesta kokonaan kännykättömästä päivästä voi myös saada tarran tai merkin, ja kun tietty määrä on kasassa, teette yhdessä jotain kivaa.

Älä jää itsekään sohvalle makaamaan kännykkä kädessä television ääreen, vaan lähde liikkumaan. Samalla näytät lapselle esimerkkiä liikunnallisesta elämäntavasta.

2. Liikkukaa yhdessä

Lapset nauttivat yhdessä tekemisestä sekä pienestä kisaamisesta. Innosta lasta liikkumaan pienten leikkimielisten kilpailujen avulla: kuka juoksee lyhtypylväiden välin nopeimmin, nousee portaat ensimmäisenä tai tekee eniten kyykkyyn-ylös-hyppyjä?

Liikunnan ei tarvitse olla erikseen suunniteltua toimintaa, vaan se kannattaa ottaa osaksi arkielämää: vaihtakaa hissimatkat porrasjuoksuun, jättäkää auto parkkiin ja kävelkää tai pyöräilkää puistoon tai kauppaan.

Lasten kanssa voi leikkiä myös liikunnallisia sisäleikkejä. Vain mielikuvitus on rajana! Jos kotona liikkuminen ei innosta, sisäaktiviteettipuistoissa on valtavasti monipuolista tekemistä sekä aikuisille että lapsille.

Aina vanhemmatkaan eivät ehdi tai jaksa liikkua yhdessä lapsen kanssa. Kutsukaa lapsille viikonloppuisin kavereita kylään leikkimään ja pelailemaan. Isommat lapset viihtyvät sisäaktiviteettipuistoissa myös keskenään, kunhan aikuinen on tarvittaessa saatavilla.

3. Kannusta, älä pakota!

Tarjoa lapselle kepin sijaan mieluummin porkkanaa. Tutkimusten mukaan kannustamisella ja tsemppaamisella on yhteys lapsen fyysisen aktiivisuuden määrään.

Lapsi tarvitsee onnistumisen elämyksiä! Haasta lasta siis sopivasti, mutta älä liikaa! Vaikeitakaan osa-alueita ei tule vältellä, mutta jos lapsi toistuvasti saa kokea pelkkiä epäonnistumisia, motivaatio liikuntaan saattaa heiketä.

Moneen perinteiseen seuraharrastukseen kuuluva kilpailuhenkisyys ei motivoi kaikkia lapsia. Tällöin oma intohimo voi löytyä lajeista, joissa tärkeintä on itsensä kehittäminen, ei vertailu toisten suorituksiin. Oma laji löytyy kokeilemalla!

Lähteet:

Innostun liikkumaan

Neuvokas perhe

Tutkimus (2017): Physical fun: Exercise, social relations and learning in SuperPark

Kilpailut

Uusimmat