Kuva: Shutterstock

Miksi taas turvottaa? Arkipäiväiset tavat, jotka aiheuttavat pöhöttyneen olon jopa huomaamattasi

23.07.2018 17:45 - Emmi Moilanen

Vähäinen liikunta tai kuitujen puute voivat saada olon turvonneeksi.

Kuukautiset ja PMS-oireet, runsas sokerin syöminen tai jopa tavallisen kotiruuan ahmiminen ähkyyn saakka ovat yleisiä syitä, joiden takia vatsan seudulle kertyy kipeää turvotusta.

Kuukautiskierron ja herkuttelun lisäksi on myös useita muita arkipäiväisiä syitä, jotka voivat laukaista turvotuksen. Popsugar listasi syyt pöhötyksen taustalla.

9 syyllistä turvotuksen takana:

1. Liian vähäinen kuidun saanti. Popsugarin artikkelin mukaan kuitua tulisi sisällyttää ruokavalioon noin 25-30 gramman verran. Muista, että myös runsas kuitupitoisten tuotteiden syöminen voi aiheuttaa vatsan seudulle ikävää pöhötystä.

2. Liian vähäinen veden juominen. Vettä tulisi nauttia päivän aikana 1-1,5 litraa päivässä, joka takaa myös sen, että turvotus laskee nopeammin.

3. Voimakas stressi.

4. Runsas hiilihapollisten juomien nauttiminen.

5. Jatkuva napostelu päivän mittaan. Suositeltu ateriaväli on noin kolmesta neljään tuntiin, jolloin ruokailuhetket rytmittyvät tasaisesti pitkin päivää.

6. Antibioottikuurin syöminen voi olla yksi syyllinen turvonneeseen oloon. Tämä johtuu siitä, että lääkitys saattaa hetkellisesti aiheuttaa epätasapainoa myös elimistön hyvässä bakteerikannassa, joka puolestaan vaikuttaa ruuansulatuksen ja suoliston toimintaan.

7. Et treenaa riittävästi tai lainkaan. Jo 20 minuutin päivittäinen liikuntasuoritus voi auttaa turvotuksen hillitsemisessä.

8. Alkoholijuomien nauttiminen.

9. Syöt liian nopeasti ja kiireellä, etkä malta pureskella ruokaa kaikessa rauhassa ennen nielaisemista. Tämä johtaa siihen, että tulet nielaisseeksi samalla runsaasti ilmaa.

Lue myös: Miten ehkäistä kovaäänistä vatsan kurnimista? Pienellä kikalla hiljennät mölyn

Lue myös: Vatsa kipeä? Ruuat, joita syömällä helpotat oloasi kotikonstein

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat