Kuva: Shutterstock

Onko normaalia, jos äiti haluaa nuolla vastasyntynyttä lastaan?

31.07.2018 16:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Aikoinaan myös ihmisillä oli tapana nuolla vastasyntynyttä suojellakseen tätä saalistajilta.

Lapsen syntymä on äidille erityinen hetki, johon sitoutuu monia voimakkaita tunteita. Mikään asia elämässä tuskin herättää samanlaisia tunteita kuin se, kun oman lapsen saa ensimmäistä kertaa syliin. Joillain äideillä saattaa tuossa tilanteessa tulla vaistonvarainen halu nuolla vastasyntynyttä lasta, vaikka lapsi olisikin peittynyt vereen ja muihin eritteisiin. Onko tämä normaalia?

Metro.co.uk kirjoittaa, että on. Sivusto kysyi asiaa Flor Cruzilta, joka työskentelee doulana eli ammattimaisena synnytystukihenkilönä. Cruzin mukaan nuolemisvietti on perua muinaisilta ajoilta, jolloin muiden nisäkkäiden tapaan myös ihmiset tapasivat nuolla vastasyntynyttä suojellakseen tätä.

Nisäkkäillä on monta syytä sille, miksi ne nuolevat vastasyntynyttä. Cruzin mukaan tällä tavalla pyritään poistamaan vastasyntyneestä synnytyksen aiheuttamat hajut, jotka saattavat houkuttaa saalistajia. Tällä tavoin äiti voi myös saada elimistöönsä bakteereja, jotka mahdollistavat hyödyllisten vasta-aineiden erittymisen rintamaitoon ja sitä kautta niiden siirtymisen lapselle. Nuoleminen on myös yksi tapa muodostaa sidettä lapsen ja äidin välille ja ikään kuin toivottaa lapsi tervetulleeksi kohdun ulkopuoliseen maailmaan.

Aikoinaan ihmiset eivät eronneet muista nisäkkäistä tässä suhteessa. Evoluutio on johtanut siihen, että enää ihmisillä ei ole tarvetta tällä tavoin suojella vastasyntynyttä. Joillain äideillä kuitenkin saattaa edelleen herätä synnytyksen jälkeen halu nuolla lasta.

- Se on heille fysiologinen tarve, kutsu esi-isiltämme ja vaistomainen rakkaudenosoitus, jolla varmistetaan lapsen selviytyminen, Cruz kertoo.

Cruzin mukaan lapsen nuolemista on tapana tehdä enää vain kahdessa kulttuurissa – tiibetiläisten ja inuiittien keskuudessa.

Lue myös: "Kaipaan vanhaa elämääni" - Yleisimmät aiheet, joista tuoreet vanhemmat haluavat puhua terapiassa

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat