Kuva: Shutterstock

Seksin harrastaminen vaikuttaa aivoihin monin tavoin - edistää muun muassa muistin toimintaa

11.12.2018 22:15 - Emmi Moilanen

Seksi vapauttaa hyvän olon hormoneja, jotka voivat aiheuttaa myös väsymystä heti petipuuhien jälkeen.

Tiedetään, että seksin harrastaminen vapauttaa avioissa mielihyvän tunnetta lisääviä hormoneja, ja samasta syystä petipuuhien jälkeen olo tuntuu usein myös rennommalta sekä vähemmän stressaantuneelta.

Insider-sivusto selvitti, millä muilla tavoilla seksin harrastaminen vaikuttaa aivotoimintaan. Suomensimme yleisimmät seikat alle.

Hyvän olon hormonit voivat saada olon tuntumaan myös uneliaalta

- Seksin harrastamisen aikana aivot vapauttavat oksitosiinia, joka lisää kiihotuksen tunnetta. Oksitosiini vaikuttaa myös melatoniinin tuotantoon, joka puolestaan säätelee kehon vuorokausirytmiä, kertoo seksuaaliterapeutti Debra Laino.

Tästä syystä kiihotuksen tunteen laannuttua olo saattaa tuntua väsyneeltä ja uneliaalta.

Orgasmi näkyy ”piikkinä” naisen aivotoiminnassa

Vuonna 2017 julkaistu tutkimus selvitti, kuinka orgasmin saaminen näkyy naisen aivotoiminnassa. Tutkimus tarkkaili aivokuvia ennen ja jälkeen orgasmin, sekä sen aikana. Tutkijoille selvisi, että aivotoiminta vilkastui orgasmin hetkellä, kun taas muutoin kiihottuneisuuden aikana se pysyi tasaisempana. Kohonnut aktiivisuus näkyi selkeänä ”piikkinä” usealla eri osa-alueella aivoissa.

Myös miesten kohdalla useat eri tutkimukset ovat havainneet samankaltaisia tuloksia.

Parantaa ikääntyvän muistia

Australialaistutkijat selvittivät, millä tavalla seksin harrastaminen edistää muistimme toimintaa. Tutkimukseen osallistui yli 6000 yli 50-vuotiasta koehenkilöä. Tutkijoille selvisi, että seksuaalisella aktiivisuudella oli voimakas yhteys muistin toimintaan, ja seksiä harrastavat henkilöt saivat parempia tuloksia muistinsa toiminnasta.

Säännöllinen seksin harrastaminen hellii myös muita kognitiivisia toimintoja

Seksin harrastamisen hyödyt eivät rajoitu vain muistin toimintaan, vaan säännölliset petipuuhat edistävät muun muassa myös verbaalista ja kielellistä lahjakkuutta sekä visuaalisuutta.

Voi johtaa ”seksin jälkeiseen alakuloisuuteen”

Hyvän olon sijaan osa ihmisistä kokee seksin harrastamisen jälkeen alakuloisuutta, ahdistusta tai jopa vihaisuuden tunteita. The International Society for Sexual Medicinen mukaan tunne on mahdollinen jopa silloin, kun petipuuhat ovat olleet hyvin tyydyttävää ja täynnä rakkautta.

Lue myös: Jumppapallon avulla kiihkeämpää seksiä - katso millaisiin asentoihin se kannattaa napata mukaan

Lue myös: Paras aika seksin harrastamiseen selvitettiin - parantaa myös unenlaatua

Lue myös: Seksiä työpaikalla? Ihmiset paljastavat erilaisia paikkoja, joissa ovat puuhastelleet

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat