Kuva: Shutterstock

Vauva pilaa äidin yöunet, mutta ei isän - tutkimus: vanhempien univeloissa yllättävä ennuste!

26.02.2019 11:45 - Senni Loikala

Tutkijat yllättyivät lapsensaannin pitkäkestoisesta vaikutuksesta vanhempien yöunien määrään. Vanhempien nukkumistottumukset eivät olleet ennallaan, kun lapsi oli kuusivuotias.

Brittiläisen Warwickin yliopiston tutkijoita kiinnosti, miten esikoislapsen saaminen vaikuttaa vanhempien yöunien määrään pitkällä aikavälillä.

Lapsen kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikana äidit nukkuivat keskimäärin 62 minuuttia vähemmän, kuin ennen raskautta. Isät nukkuivat tuolloin 13 minuuttia vähemmän, kuin ennen puolisonsa hedelmöittymistä.

Lapsen ruokintatapa vaikutti äitien yöunien määrään ensikuukausina. Jos äidit imettivät, he nukkuivat noin 75 minuuttia vähemmän yössä, kuin ennen raskautta.

On hyvä muistaa, että vanhempien nukkuminen on yksilöllistä. Joissain perheissä isät voivat esimerkiksi ottaa vastuuta lapsen yösyötöistä ja antaa äidin nukkua sillä välin. 

Vaikutukset pitkäkestoisia

Tutkijat yllättyivät, miten pitkään lapsensaanti heikensi vanhempien yöunia. Kun esikoinen oli kuusivuotias, nukkuivat äidit keskimäärin 22 minuuttia vähemmän yössä, kuin ennen ensimmäistä raskauttaan. Isät nukkuivat tuolloin 14 minuuttia vähemmän yössä kuin aikoinaan.

Esimerkiksi lapsen yöheräilyt, sairastelut ja painajaiset voivat heikentää vanhempien yöunia vielä vuosia esikoisen syntymän jälkeen. Myös rasittuminen vanhemmuudesta ja siihen liittyvät huolet voivat heikentää yöunia.

Tulokset osoittavat, että vanhemmuuden vastuut kasautuvat yhä enemmän äideille kuin iseille. 

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui yli 4600 vanhempaa, jotka olivat saaneet esikoisensa vuosien 2008-2015 välillä.

Vanhemmat kertoivat tutkijoille nukkumistottumuksistaan ennen kuin raskaus oli saanut alkunsa siihen asti, kunnes lapsi oli kuusivuotias.

Lue myös: Miten pieni vauva näkee vanhempansa? Hätkähdyttävät faktat saattavat yllättää

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat