Kuva: Shutterstock

Kannattaako hedelmiä vältellä niiden sokeripitoisuuden vuoksi? Totuus myytin takaa

21.07.2019 14:15 - Karoliina Kotala

Moni karttaa hedelmien syöntiä niiden sokeripitoisuuden vuoksi. Mutta onko se todella tarpeellista?

Vähähiilihydraattinen dieetti ja ketogeeninen ruokavalio ovat juuri nyt kovassa huudossa ja muun muassa useat maailmantähdet noudattavat kyseisiä ruokavalioita. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon eivät juuri hedelmät kuulu ja moni välttelee makeita hedelmiä muutenkin niiden sokeripitoisuuden vuoksi.

Totta on, että päivittäiset sokerimäärät olisi hyvä pitää minimissä, suosipa vähähiilihydraattista ruokavaliota tai ei. Ruotsalaisessa tutkimuksessa selvisi hiljattain, että naiset. jotka nauttivat päivittäin lasin limsaa tai hedelmämehua sairastuivat kaksi kertaa todennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen. Sokereissa on kuitenkin eroja. Hedelmä kannattaa nauttia hedelmänä eikä mehuina, sillä silloin siihen ei ole lisätty sokeria ulkopuolelta, kuten mehuihin usein. Kokohedelmästä sokeri myös imeytyy eri tavalla, sillä hedelmien kuitu estää nopeita verensokeripiikkejä.

On olemassa toinenkin syy, miksi hedelmiä ei kannata vältellä. Hedelmät sisältävät runsaasti vitamiineja, kuitua, kivennäis- ja hivenaineita ja antioksidantteja, joista on terveydelle paljon hyötyä. Hedelmien välttelyn sijaan terveydelle suosiollisempaa on vältellä valkoista sokeria, lisäaineita ja eineksiä ja suosia tuoretta, ravitsevaa ja monipuolista ravintoa.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Haaveiletko puolimaratonin tai maratonin juoksemisesta? 3 vinkkiä juoksuvalmentajalta

Kilpailut

Uusimmat