Kuva: Shutterstock

HS: Pastasalaatti ja paahtoleipä ovat hyväksi suolistolle - katso miksi

03.11.2020 09:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Putkosen mukaan leivän paahtaminen tuottaa resistenttiä tärkkelystä.

Pastasalaatti ja paahtoleipä ovat hyväksi suolistolle, toteaa Helsingin Sanomien artikkelissa laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen

Putkosen mukaan syy löytyy resistentistä tärkkelyksestä, jota syntyy esimerkiksi silloin, kun ruokaa lämmitetään ja jäähdytetään. Hänen mukaansa resistentti tärkkelys on sellaista, jota elimistö ei osaa pilkkoa. 

Koska ne eivät pilkkoudu muiden ruoka-aineiden tapaan ohutsuolessa, ne päätyvät sellaisinaan paksusuoleen, jossa suolistobakteerit käyttävät niitä hyödyksi ja edistävät hyvien suolistomikrobien kasvua, Putkonen selittää lehdessä.

Putkonen antaakin kolme ohjetta, heille, jotka haluavat saada ruoasta resistenttiä tärkkelystä. 

1. Putkonen kehottaa paahtamaan leivän. Kuumennus ja jäähtyminen muodostavat siihen tärkkelystä eli paahtaminen parantaa jonkin verran leivän, myös vehnäleivän, ravintoarvoja.

2. Toinen hyvä keino on Putkosen mukaan nauttia perunasalaattia, sillä resistenttiä tärkkelystä on myös kypsennetyssä ja jäähdytetyssä perunassa. 

3. Putkonen kehottaa myös keittämään ylimääräistä pastaa, jonka voi heittää seuraavana päivänä pastasalaattiin. Näin voi saada järkeviä hiilihydraatinlähteitä eväs- tai etätyöpäivänsä ruokiin.

Lue myös: Suurimmat virheet, jotka moni tekee pastaa syödessään - oletko sortunut?

Lähde: Helsingin Sanomat 

Kilpailut

Uusimmat