Kuva: Shutterstock

MTV: Tutuissa kosmetiikkatuotteissa piilevät kemikaalit kielletään - voivat heikentää hedelmällisyyttä

02.02.2022 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kiellot astuvat voimaan maaliskuussa.

MTV uutisoi, että maaliskuun alusta alkaen joukko kemikaaleja asetetaan EU:ssa kiellettyjen listalle. Kyseisiä kemikaaleja piilee monelle tutuissa kosmetiikkatuotteissa.

Kiellettäväksi tulevien aineiden listalla on muun muassa zinc pyriothene, jota löytyy muun muassa monista hilseshampoista. Aine voi vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. Toinen pannaan menevä aine on butylphenylmethylpropional, jota käytetään erityisesti hajusteaineena kosmetiikassa. Zinc pyriothenen tavoin myös se voi heikentää hedelmällisyyttä.

MTV:n haastattelussa Turvallisuus -ja kemikaaliviraston eli Tukesin asiantuntija kuitenkin kertoo, että varsinaiseen paniikkiin ei ole syytä, jos näitä tuotteita kylpyhuoneesta löytyy.

- En olisi näistä kuitenkaan huolissani, kertoo MTV:lle Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.

Kaikki markkinoilla tällä hetkellä ovat tuotteet on MTV:n mukaan arvioitu yksittäin turvallisiksi, mutta ongelma voi tulla vastaan, kun niin monet tuotteista sisältävät haitallista kemikaalia, että määrä kertautuu. 

- Esimerkiksi tämän hajusteraaka-aineen kohdalla on haasteellista, että sille toki on olemassa turvallinen raja-arvo, mutta kun sitä käytetään niin monessa tuotteessa, se aika helposti ylittyy. Kuluttajan turvallisuuden takia on parempi, että se tulee kielletyksi, Vuori havainnollistaa.

Videon aiheesta voit katsoa alta tai täältä.

Lue myös: Luonnolliset aineet, jotka voivat olla iholle haitallisia - katso ja vältä

Lue myös: TikTokissa leviää kotitekoinen hampaiden valkaisutrendi - saa jopa hammaslääkärin hyväksynnän

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat