Kuva: Shutterstock

Tunne vulva - alueeseen kuuluu monia osia, joista tulee pitää huolta

11.09.2022 11:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Jopa puolet isobritannialaisista ei tunnista vaginaa kuvasta.

Vulvan alueeseen liittyy paljon epätietoutta, hämmennystä ja väärinymmärrystä. Erään tutkimuksen mukaan yli puolet isobritannialaisista ei tiedä, missä vagina sijaitsee kuvassa.

Seuraavaksi onkin luvassa anatomian oppitunti vulvan alueen osista.

Mikäli kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vagina eli emätin

Vagina tai toiselta nimeltään emätin, on lihaksikas putki, joka aukeaa kohdunkaulalta kehon ulkopuolelle. Sillä on tarkoituksensa niin seksissä, kuukautisissa kuin lapsen syntymässä.

Vaginassa on enemmän bakteereja kuin missään muussa kehonosassa suolistoa lukuun ottamatta. Nämä ovat kuitenkin hyviä bakteereja, joten niitä ei ole syytä yrittää pestä pois esimerkiksi vahvalla saippualla.

Vagina puhdistaa itse itsensä ja itseasiassa voimakas saippuointi on vain haitaksi vaginalle. Voimakkaat pesuaineet saattavat aiheuttaa bakteerikannan epätasapainoa, jota kutsutaan bakteerivaginoosiksi, eli emättimen bakteeritasapainon häiriöksi.

Häpyhuulet

Niin ulommat kuin sisemmät häpyhuulet suojaavat klitorista, vaginaa ja virtsaputkea. Nämäkin osat ovat todella herkkiä.

Häpyhuulia voi pestä hyvin miedolla saippualla tai kosteusvoiteella, mutta hajustettuja tuotteita ei tulisi käyttää.

Häpyhuulille olisi myös hyväksi käyttää puuvillaisia alusvaatteita ja jättää keinokuituiset tuotteet kauppaan. Keinokuiduissa intiimialue kostuu ja lämpenee, mikä tekee siitä otollisen paikan haitallisille bakteereille.

Vulva kaipaa myös muun ihon tavoin kosteutusta, joten aluetta voikin kosteuttaa hellävaraisesti. Kosteusvoiteet ehkäisevät muun muassa hiertymien syntymistä. The Sun -julkaisun mukaan myös kookosöljyä voi käyttää vulvan kosteuttamiseen.

Useat ihmiset ovat huolissaan siitä, ovatko heidän häpyhuulensa epänormaalit. Todennäköisesti ovat, sillä häpyhuulia esiintyy eri kokoisina ja näköisinä.

Klitoris

Klitoriksen tehtävänä on aiheuttaa mielihyvää ja erään tutkimuksen mukaan ainoastaan noin 18 prosenttia naisista pystyy saamaan orgasmin pelkässä penetraatiossa.

Klitoris sijaitsee vulvan yläosassa, mutta siitä on näkyvissä ainoastaan pieni osa. Klitoris nimittäin jatkuu vielä kehon sisäpuolella jopa 13 senttimetrin verran.

Klitoris pystyy kaksinkertaistamaan kokonsa kiihottuessaan ja siinä on noin 8000 hermopäätettä, joka on tuplasti enemmän kuin peniksessä.

Klitorikselle ei tarvitse tehdä mitään kummempaa, jotta se pysyy hyvinvoivana, kunhan kohtelet sitä hellästi.

Virtsaputki

Tämän pienen putken tehtävänä on ohjata virtsa ulos kehosta. Se sijaitsee vaginan ja klitoriksen välissä.

Myös peniksellisillä on virtsaputki, mutta vulvallisilla putki on paljon lyhyempi, minkä vuoksi vulvallisilla on suurempi riski sairastua virtsatietulehduksiin, sillä bakteereilla on paljon lyhyempi matka vulvallisten virtsarakkoon.

Vessassa käydessä onkin hyvä muistaa oikea pyyhkimissuunta. Aina edestä taaksepäin.

Lisäksi on hyvä muistaa käydä pissalla seksin jälkeen. Tämä auttaa poistamaan seksin aikana virtsaputkeen mahdollisesti päätyneitä bakteereita.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 18.4.2022

Lue myös: Vaginassa tapahtuu outoja asioita - näistä ei kuitenkaan tarvitse huolestua

Lue myös: Gynekologit varoittavat: Asiat, joita tulisi välttää helteellä alapään terveyden ylläpitämiseksi

Lue myös: Nainen väittää "vaginahajuveden" vetävän ihmisiä puoleensa - kokeilisitko itse?

Lähde: The Sun

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat