Kuva: Shutterstock

Siitepölyä on ilmassa nyt erittäin runsaasti - vinkit, joilla selviät allergiakauden läpi

01.05.2023 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tällä hetkellä allergisoivat ainakin koivu ja leppä.

Käsillä olevan kevään ei ole ennustettu olevan helppo siitepölyallergikoille.

Tälläkin hetkellä esimerkiksi koivun siitepölytilanne on Norkko-palvelun mukaan monin paikoin jo runsas. Runsaasti koivu kukkii tällä hetkellä laajalti Etelä-Suomessa, mutta kohtalaisesti aina Lappia myöten. Tällä hetkellä kukkii myös vielä hetken aikaa leppä, jonka kukinnat ovat voimakkaimmillaan Keski-Suomessa. Sekä koivu että leppä ovat hyvin tyypillisiä allergisoijia.

Luvassa voi lähipäivinä kuitenkin olla myös sateita, jotka hetkellisesti helpottavat siitepölytilannetta.

Allergikon muistilista

Allergiakausi voi olla tukalaa, mutta siitä voi joillakin kotikonsteilla ainakin yrittää tehdä itselleen siedettävämpää.

Lääkärikeskus Terveystalo opastaa sivuillaan, että allergiakautena hyvä hygienia korostuu entisestään. Hiukset kannattaa pestä päivittäin ja ajoittaa suihku erityisesti päivän päätteeksi, jotta ulkona vietetyn ajan jälkeen saat ärsyttävän siitepölyn pois iholta ja hiuksista. Vaatteet, kodintekstiilit ja erityisesti lakanat pitäisi pestä normaalia tiuhempaan, sillä myös niihin kertyy helposti siitepölyä. Jos taloudessa on lemmikkejä, kannattaa niidenkin turkki pestä tavanomaista useammin.

Huoneiston tuulettamista ja vaatteiden viemistä ulos tuulettumaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää, sillä siten siitepöly siirtyy helposti ulkoa sisätiloihin.

Tukkoisuuteen täsmäratkaisu voi puolestaan löytyä esimerkiksi nenäkannusta. Markkinoilla on tällä hetkellä myös jo hyvin tehokkaita allergialääkkeitä, joten lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos olo käy sietämättömäksi. Jo olemassa olevista allergialääkkeistä puolestaan kannattaa tarkastaa päiväys, jotta varmasti saa lääkkeestä tehon irti, opastaa puolestaan lääkärikeskus Mehiläinen.

Lue myös: Valo ei piristä kaikkia - professori kertoo, miksi osa väsyy ja ahdistuu kaamoksen sijaan keväällä

Lue myös: Punkkikausi on alkanut - katso alueet, joilla punkkeja on jo havaittu

Lue myös: Milloin aurinkorasvan käyttö on syytä aloittaa? Foreca antaa selkeän vastauksen

Lähteet: Norkko, Mehiläinen, Terveystalo

Kilpailut

Uusimmat