Kuva: Shutterstock

Nukutko puhelimen vierellä? Ei kannattaisi

20.08.2023 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Puhelin voi häiritä unta tietämättäsikin.

Puhelimen luontainen yösija on useimmilla esimerkiksi yöpöydällä, joillain jopa tyynyn vierellä tai alla. Tapaa ei voi pitää yöunille millään mittarilla kovin hyödyllisinä.

Ruudun tuijottamista pitäisi välttää juuri ennen nukahtamista, mieluusti jo tuntia aiemmin. Siksi tehokasta olisikin tietoisesti jättää puhelin kokonaan esimerkiksi makuuhuoneen ulkopuolelle, jolloin sänky pysyy rauhoittumisen paikkana, etkä viimeisenä ennen nukahtamista selaile somea.

Puhelimen näytön sinertävän valon on todettu vähentävän melatoniinin luontaista tuotantoa kehossa eli kehosi luulee, että kannattaa pysytellä hereillä, jolloin nukahtaminen hidastuu. Tunti on aika, jossa melatoniini ehtii ennen nukahtamista kehittyä. Siksi puhelimesta tulisi luopua jo hyvissä ajoin.

Lisäksi puhelimen piippaukset, värinähälytykset tai näyttöön yöllä syttyvät valot häiritsevät unta jopa silloinkin, kun et tietoisesti heräisi niitä katsastamaan. Vaikka et aamulla edes muistaisi puhelimen piipanneen, on uni todennäköisesti katkennut äänestä, ja tunnet sen muun muassa uupuneena ja kunnolla lepäämättömänä olona. 

Paras ratkaisu olisikin pitää puhelin sellaisella etäisyydellä, että kuulee edelleen esimerkiksi herätysäänen aamulla, mutta ei yletä näpertämään puhelinta suoraan sängystä. Jos puhelin on aivan pakko pitää sängyn vierellä, kannattaa siitä ottaa yön ajaksi pois niin merkkiäänet kuin värinähälytyksetkin sekä kääntää puhelin näyttö alaspäin, jottei se valaise hälyttäessään huonetta. 

Lue myös: Tutkimuksen mukaan päiväunet voivat tarjota yllättäviä hyötyjä aivoille

Lue myös: Tutkimus osoitti, että unettomuus näkyy aivoissa vanhenemisena

Lue myös: Nukutko tarpeeksi, mutta silti väsyttää? Asiantuntijat tietävät, missä ongelma voi piillä

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat