Kuva: SHUTTERSTOCK

Käykö tavallinen soijakastike keliaakikolle, vaikka se sisältää vehnää? Keliakialiitto vastaa

05.01.2024 10:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Soijakastike herättää gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa pohdintaa, sillä yksi sen raaka-aineista on vehnä.

Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota, on tuotteiden ainesosaluettelot tulleet tutuiksi. Jokaisen elintarvikkeen kohdalla on tarkistettava, ettei se sisällä sopimattomia ainesosia. 

Soijakastikkeiden ainesosaluettelot aiheuttavat kuitenkin hämmennystä, sillä usein yksi sen raaka-aineista on vehnä. Sopiiko soijakastike siis gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle? 

Keliakialiiton suositus on, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. 

Suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin Livsmedelsverketin ja USA:n keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissä tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia. 

– Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote. Se koostuu soijapavuista, vedestä, vehnästä ja suolasta. Pitkä, jopa vuosien mittainen, fermentointi eli käymisprosessi saa aikaan soijakastikkeen tumman värin ja runsaan umamin maun. Samalla vehnässä oleva gluteeni pilkkoutuu, ja soijakastikkeesta tulee gluteeniton, kertoo Keliakialiiton ravintsemusasiantuntija Eliisa Girsén tiedotteessa. 

Lopullisessa soijakastikkeessa on gluteenia alle 20 mg/kg eli lopputuote sopii siten myös keliaakikolle.

Lainsäädännön mukaan vehnää sisältävän soijakastikkeen saa merkitä gluteenittomiksi vain silloin, kun tuotevalmistaja, maahantuoja ym. takaa tuotteen gluteenittomuuden tekemällä siitä säännöllisesti gluteenianalyysejä, jotka osoittavat kastikkeen olevan gluteenitonta. Tämän vuoksi vehnää sisältävissä soijakastikepulloissa ei ole gluteeniton-merkintää.

Kaupoissa on myynnissä myös ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita, jotka on yleensä merkitty gluteenittomiksi. 

Lue myös: HS: Vaihdevuosioireisiin on keksitty uusi hormoniton lääke

 Lue myös: Lääkekorvauksien vuosiomavastuu nousi vuodelle 2024

Lähde: Keliakialiitto

Kilpailut

Uusimmat