Kuva: Shutterstock

HS: Vaihdevuosioireisiin on keksitty uusi hormoniton lääke

27.12.2023 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa etenkin kuumia aaltoja.

Suomen markkinoille on tulossa tammikuun puolivälissä täysin uusi vaihdevuosilääke, kertoo Helsingin Sanomat. Veoza nimellä kulkeva lääke on hormoniton lääkevalmiste, jonka vaikuttava aine on fetsolinetantti. Tuote sai myyntiluvan Euroopassa 12. joulukuuta.

Vaihdevuodet alkavat, kun kehon luontaisesti tuottama estrogeenin määrä elimistössä vähenee ja loppuu. Vaihdevuodet aiheuttavat monille etenkin kuumia aaltoja, jotka voivat aiheuttaa hikoilupuuskien lisäksi myös unettomuutta. Uuden lääkeaineen olisikin tarkoitus vaikuttaa kuumiin aaltoihin elimistön lämmönsäätelykeskuksen kautta. 

"Mielestäni kyseessä on todella tervetullut uusi lääke, joka julkaistujen tutkimusten perusteella vaikuttaa lupaavalta", sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja Helsingin yliopisotn tutkija Emilia Huvinen.

Huvinen kertoo, että monet eivät halua tai voi käyttää vaihdevuosiin tarkoitettuja hormonivalmisteita, mutta toivoisivat kuitenkin helpotusta oireiluun. 

"Absoluuttisia esteitä hormonien käytölle ovat sairastettu rintasyöpä ja verisuonitukos tai niiden korkea riski", Huvinen avaa.

Ylilääkäri Eeva Sofia Leinonen Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että välittäjäaine neurokiniini B kiihdyttää lämmön säätelyä niin, että pintaverisuonet laajenevat, tulee kuumia aaltoja, hikoilua ja sen jälkeen kylmiä väreitä. Veoza sitoutuukin samaan reseptoriin kuin välittäjäaine ja estää neurokiniini B:n toimintaa. Tutkimuksissa on havaittu, että fetsolinetanttia sisältävä lääke on helpottanut kuumista aalloista kärsivien oireita yli 60 prosentilla. Fetsolinetantti ei kuitenkaan vaikuta estrogeeni­korvaus­hoidon tavoin. Siitä ei ole apua esimerkiksi aivosumuun tai mielialaoireisiin ja niistä johtuvaan unettomuuteen.

"Varmaan alku tulee olemaan tiukkaa keskustelua lääkärin ja potilaan välillä, mitä riskejä halutaan ottaa ja mistä lääkkeestä kukin hyötyy eniten", arvelee Huvinen.

Lue myös: Kuolleisuusluvut kääntyivät viime vuonna nousuun - ainaisten syiden joukossa selvästi yksi uusi

Lue myös: THL varoittaa ylipainon yleistymisestä Suomessa: "Ongelmat ovat räjähtämässä käsiin"

Lue myös: Sipsipussista löytyi vihreä perunalastu - mistä se kertoo ja onko koko pakkaus pilalla?

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat