Kuva: Shutterstock

Kosmetiikkaa markkinoitu virheellisesti syyhypunkin hoitoon

25.04.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) on tehty ilmoituksia iholle levitettävistä kosmetiikkavalmisteista, joita on markkinoitu syyhypunkin hoitoon.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto kertoo tiedotteessan, että sille on tehty ilmoituksia iholle levitettävistä kosmetiikkavalmisteista, joita on markkinoitu syyhypunkin hoitoon. Tukesin mukaan kosmetiikkavalmisteilla ei voi parantaa tai häätää syyhypunkkia. Näissä tapauksissa markkinointi on siis ollut harhaanjohtavaa. 

– Tällaiset väittämät ovat virheellisiä. Kosmetiikalla ei voi parantaa syyhytartuntaa eikä estää syyhyn leviämistä muihin ihmisiin. Ihmisiä harhaanjohtavat markkinointiväittämät voivat  viivästyttää hoitoon hakeutumista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.

– Kosmetiikkaa ei yleensäkään saa markkinoida virheellisillä terveysväittämillä eikä minkään sairauden parantamiseen, Vuori jatkaa.

Tukes valvoo kosmetiikkavalmisteista esitettäviä markkinointiväittämiä. Mainostamisessa ei saa käyttää tekstiä, nimiä, tavaramerkkejä, kuvia tai muita merkkejä, jotka yhdistävät mainostettavaan tuotteeseen sellaisia ominaisuuksia, joita siinä ei ole. Kaikien markkinointiväittäminen on oltava lainsäädännönmukaisia, rehellisiä sekä kuluttajalle ymmärrettäviä. Väittämien tueksi tulee olla myös näyttöä. 

– Kosmetiikkavalmisteille ei saa luvata esimerkiksi sairautta parantavaa vaikutusta, joka voisi viivästyttää henkilön hakeutumista oikeaan hoitoon tai tutkimuksiin. Pahimmillaan kosmetiikan käyttö lääkevalmisteen tavoin voi pahentaa sairauden tilaa, Vuori varoittaa.

Lue myös: Voiko syyhypunkki hypätä mukaan työpaikan naulakosta tai julkisen pytyn renkaalta? Lääkäri vastaa

Lue myös: Syyhy leviää ja se näkyy myös Tullin haaviin jääneissä lääkkeissä

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat