Emättimen hiivatulehduksesta on paljon vääriä uskomuksia - lue perättömät myytit

18.08.2015 16:45 - Senni Loikala

Naisilla on yllättävän paljon vääriä uskomuksia yleisestä intiimialueen tulehduksesta. Monet esimerkiksi luulevat, että seksi voisi puhkaista hiivan. 

Kolme neljästä naisesta saa emättimen hiivatulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä, selviää tuoreesta kyselystä. Tulehduksen aiheuttaa Candida albicans -niminen hiivasieni, joka alkanut kasvaa liikaa vaginassa. 

Tyypillisiä oireita ovat kutina, voimakas kirvely, ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Lisäksi valkovuoto muuttuu usein kokkaremaiseksi ja joskus jopa vetiseksi. 

Koska kyseessä on monelle arkaluontoinen aihe, ei hiivasta tohdita aina edes hiiskahtaa kenellekään. Silloin saattaa syntyä myös vääriä käsityksiä hiivan syistä, hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

- Suuret hiivatulehdukseen liittyvät hämmennykset ja väärinkäsitykset ovat sen seurausta, että naisia nolottaa puhua asiasta, lääkäri Lisa Masterson sanoo.

Tarkasta oma hiivatietoutesi lukemalla alta hiivaan liittyvät myytit, joiden paikkansapitävyyden lääkäri kumoaa.

Myytti 1: Seksi voi aiheuttaa hiivatulehduksen

Tuoreen selvityksen mukaan noin 80 prosenttia naisista luulee, että petipaini voisi laukaista hiivatulehduksen. Se ei Mastersonin mukaan pidä paikkansa, eikä seksuaalinen aktiivisuus lisää riskiä saada ikävää tulehdusta.

Sen sijaan äkillinen muutos seksielämässä, esimerkiksi uuden suhteen myötä, voi aiheuttaa muutoksia vaginan terveyteen. Osalla se voi myös johtaa virtsatietulehdukseen.

- Uusi seksuaalinen aktiivisuus voi aiheuttaa ärsytystä ja tulehduksen, mitkä sekoitetaan usein hiivatulehdukseen, Masterson kertoo. 

Lääkärin mukaan siedettävältä tuntuvia oireita kannattaa tarkkailla parin päivän ajan. Jos ne eivät lähde pois itsestään, tulee hakeutua lääkärin pakeille.

Myytti 2: Kondomin käyttäminen pitää hiivatulehduksen loitolla 

Kyselyn mukaan 67 prosenttia naisista uskoo, että kondomin käyttäminen seksin aikana vähentäisi hiivatulehduksen riskiä. Lääkäri kuitenkin pitää uskomusta vääränä:

- Kondomit ovat loistavia torjumaan sukupuolitaudeilta, mutta koska hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti, ei kumi auta.

Myytti 3: Hiivatulehduksen voi välttää syömällä paljon jogurttia

Mastersonin mukaan siitä, että terveellisiä probiootteja sisältävän jogurtin syöminen ennaltaehkäisisi hiivatulehduksen puhkeamista, ei ole tieteellistä näyttöä. Sen vuoksi väitettä sen hyödystä ei voida pitää varmana, vaikka ruokavaliolla voikin olla positiivinen vaikutus.

- Vaikka terveellinen ruokavalio auttaa taistelemaan mitä tahansa tulehdusta vastaan, ei ole olemassa tiettyä ruokaa tai juomaa, jotka voisivat taistella hiivaa vastaan tai ennaltaehkäistä sitä, lääkäri sanoo.

Myytti 4: Hiivatulehdus lähtee pois pesemällä 

Jotkut luulevat, että tulehduksen saisi tiehensä veden ja saippuan avulla. Niin asia ei kuitenkaan ole, vaan hiivan saa pois apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Siitä huolimatta paikkojensa pitäminen raikkaana voi ennaltaehkäistä tulehduksen syntymistä, kuten myös muutama muu tärkeä valinta:

- Ennaltaehkäisyksi sinun kannattaa käyttää hajustamattomia saippuoita ja pesuaineita, pyyhkiä aina edestä taaksepäin, välttää tiukkoja vaatteita, jotka eivät päästä hikoilusta johtuvaa lämpöä ulos, vaihtaa kosteat kylpypyyhkeet ja käyttää hengittäviä puuvillaisia alushousuja, Masterson neuvoo.

Lue myös: Milloin alapään tuoksusta kannattaa huolestua? Lääkäri vastaa

Lähde: Shape

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat