Superfoodia halvalla: 8 kotimaista terveyspommia ovat parhaimmillaan juuri nyt

04.09.2015 14:15 - Reetta Haverinen

Jos tahdot pitää huolen vitamiinien ja antioksidanttien saannistasi, sinun ei tarvitse täyttää keittiönkaappejasi gojimarjoilla tai chia-siemenillä. Monet suomalaisille tutut metsien- ja kasvimaiden antimet ovat myös varsinaisia terveyspommeja.

Syksyn saapuessa ihmisten vastustuskykyä koetellaan. Flunssavirukset jylläävät ja viileät sadesäät vilustuttavat vähäpukeisia ulkoilijoita tuon tuosta. Kun ilmat viilenevät, taudit liikkuvat ja vireystaso laskee pimenevien iltojen myötä, on entistä tärkeämpää pitää huolta omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista.

Yksi terveyden tärkeimmistä peruspilareista on monipuolinen ja ravintorikas ruokavalio. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulisi tuhlata eurosi kalliisiin superfoodeihin ja vitamiinivalmisteisiin, joita luontaistuotekaupat ovat pullollaan.

Suomalaista superruokaa:

Tutut marjat ja syyssatojen tuotteet sisältävät monia samoja ainesosia kuin paljon hehkutetut superelintarvikkeet. Seuraavat suomalaisherkut ansaitsisivat myös superfood-tittelin, sillä ne ovat varsinaisia vitamiini- ja hivenainepommeja. Kaiken lisäksi näiden kausituotteiden paras aika on nyt!

Lakka

Soiden kasvatti lakka sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä kuituja. Lakka pitää sisällään myös hyvän määrän karotenoideja, C-vitamiinia ja kaliumia. Lakassa on myös ellagitanniineja, joiden tiedetään tepsivän haitallisiin suolistobakteereihin.

Omena

Omena sisältää muun muassa kuituja, kaliumia ja C-vitamiineja. Maistuva syysherkku on erinomainen välipala. Omenaa voi käyttää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Katso ihanan omena-mantelipiiraan resepti täältä.

Punajuuri

Punajuuri on oikea kivennäisainepommi, sillä se sisältää niin kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, kuparia, rautaa, sinkkiä kuin natriumiakin. Punajuuresta saa myös E-,C-,A-, ja B-vitamiineja. Punajuuri sopii erinomaisesti laatikko- ja pataruokien raaka-aineeksi, mutta juurekasta voi käyttää jopa suklaakakun leivonnassa!

Täältä löydät maukkaiden punajuurilastujen reseptin.

Kanttarelli

Vähän kaloreita sisältävä kanttarelli sisältää muita kasviksia enemmän proteiinia kuten monet muutkin sienet. Tämä keltainen metsänherkku on myös hyvä D-vitamiinin ja seleenin lähde. Sieni sisältää myös C-vitamiinia ja kuituja.

Ohjeet kanttarellien kuivaamiseen löydät täältä. Kuivattuja sieniä voi käyttää esimerkiksi keitoissa, kastikkeissa ja piirakoissa.

Keräkaali

Kaaleissa on paljon hyviä ravintoaineita. C-, E-,K- vitamiineja sekä beetakaroteenia ja foolihappoa sisältävästä kasviksesta voi valmistaa esimerkiksi kaalilaatikkoa tai -keittoa.

Jos vatsa kestää, kaalia voi syödä myös raakana salaatin tapaan. Kaali sisältää myös paljon kivennäisaineita kuten kalsiumia, kaliumia, rautaa, seleeniä ja magnaania. Kaikenlisäksi kaali on erinomainen kuidun ja flavonoidien lähde.

Täältä löydät herkullisen kaalipiirakan reseptin.

Karpalo

Metsien punainen väripilkku karpalo voi maistua paljaaltaan karvaalta, mutta se on oikea marjojen kuningas - ainakin ravintoarvojensa perusteella. Karpalo sisältää runsaasti antioksidantteja sekä E- ja C-vitamiinia, beetakaroteenia ja rautaa. Karpalot sisältävät myös tärkeitä omega 3- ja 6-rasvahappoja.

Karviainen

Piikikkäissä pensaissa kasvavia karviaisia sopii napsia suuhun hyvillä mielin. Marja sisältää runsaasti E-vitamiinia ja karotenoideja. Karotenoidien tiedetään parantavan vastustuskykyä ja ehkäisevän masennusta. Lisäksi karviaisista saa kuitua ja kaliumia.

Lehtikaali

Lehtikaali sisältää runsaasti B2- ja K-vitamiineja sekä karotenoideja. Lehtikaali sisältää myös melkein kolminkertaisen määrän C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Hiven- ja kivennäisainieta kuten kaliumia ja fosforia sisältävä kasvis on myös todella kevyttä syötävää.

Lehtikaalista voi tehdä myös terveellisiä, mutta sitäkin herkullisempia sipsejä. Löydät reseptin täältä.


Lue myös: 5 kesäistä vihannesta, joita ei arvosteta tarpeeksi - oletko jo maistanut?

Lähde: Fineli, Satokausikalenteri,Terveyden tukipilarit

Kilpailut

Uusimmat