Kuva: Fotolia

Ruotsalaistutkimus selvitti uuden superruoan - löytyy lähikaupastasi

10.02.2016 12:15 - Pauliina Jokinen

Viljojen terveyshyödyistä on puhuttu jo pitkään.

Maistuisiko ohrapuuro vadelmahillolla? Entäpä ohraleipä? Kyllä kannattaisi, ruotsalaistutkimus kertoo. Lundin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ohra on erityisen hyödyllinen raaka-aine terveydelle.

Viljojen terveysvaikutuksia on tutkittu aiemmin ja muun muassa rukiin on todettu pitävän verensokereita hyvin tasapainossa. Nyt valokeilaan on päässyt vähemmän tunnettu ohra, jonka terveysvaikutukset kiinnostivat ruotsalaistutkijoita.

Tulokset hämmästyttivät myös tutkijoita: Ohran todettiin pitävän verensokeriarvot tasapainossa ja laskevan riskiä sairastua diabetekseen.

Lisäksi ohran todettiin edesauttavan ruoansulatusta ja hyvälaatuisten bakteerien kasvua.

- On yllättävää ja lupaavaa, että oikeanlaisten kuitujen valitseminen edesauttaa suuria terveyshyötyjä jo lyhyessä ajassa, Lundin yliopiston tutkija Anne Nilsson kertoi.

Terveyshyötyjä havaittiin jo kolmessa päivässä.

Tutkimukseen osallistui terveitä, keski-ikäisiä koehenkilöitä.

- Kun koehenkilöt söivät ohraleipää, havaitsimme heidän aineenvaihduntaansa ja näläntunnetta ohjaavien suolistohormoneiden määrän kasvavan, Nilsson kertoi tutkimustuloksista.

Aineenvaihdunta toimi paremmin jopa 14 tuntia ohran syömisen jälkeen.

Terveysvaikutusten saavuttamiseksi tutkijat neuvoivat välttämään vaaleita jauhoja, valitsemaan täysjyvistä tehtyjä leipiä, lisäämään ohraa esimerkiksi keittoihin ja salaatteihin tai korvaamaan riisin ja perunan ohralla.

Lue myös: Oletko syönyt Tobleronea aina väärin? Katso

Lähde: Lund University

Kilpailut

Uusimmat