Kuva: Fotolia

Isän roolissa tapahtunut suuria muutoksia - näkyy jopa mielenterveysongelmina

13.02.2016 13:45 - Senni Loikala

Tuoreet isät osallistuvat lapsensa elämään paljon enemmän kuin ennen. Ilmiö on enimmäkseen myönteinen, mutta muutama ikävä seuraus sillä on ollut.

Brittiläisen National Childbirth Trust -järjestön tekemän tutkimuksen mukaan synnytyksen jälkeinen masennus ei koske enää vain äitejä. The Telegraph -lehti uutisoi tuloksista, joiden mukaan yksi kolmesta tuoreesta isästä on huolissaan omasta mielenterveydestään.

Naisilla raskauden jälkeinen masennus johtuu yleensä estrogeenin voimakkaasta laskusta ja eristetyksi tulemisen tunteesta. Miehillä samankaltaisia oireita ilmenee muista syistä. Näitä ovat ainakin isyydestä johtuvat paineet, rahavaikeudet ja unen puute.

73 prosenttia tutkimukseen osallistuneista miehistä kertoi myös olevansa alituisesti stressaantuneita miettiessään, miten heidän kumppaninsa mielenterveys ei horjuisi.

Isät täysillä mukana

Tutkija ja lääkäri Sarah McMullen tarkentaa, miksi synnytyksen jälkeinen masennus saattaa koskea nykyään myös miehiä.

- Ajat ovat muuttumassa. Miehet ovat osallistuvat nykyään paljon useammin esimerkiksi synnytykseen kuin menneinä vuosina, ja he osallistuvat isän roolissa pienokaisensa elämään paljon intensiivisemmin jo lapsen ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina. Tämä tarkoittaa, että he kokevat parisuhteen muuttumisen haasteet ja taloudelliset paineet vahvasti, aivan kuten äiditkin, hän kertoo.

- Isien on joskus vaikea avautua tuntemuksistaan, mutta me kannustamme heitä tekemään niin ja hakemaan tarvitsemaansa tukea.

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat