Kuva: Fotolia

Ymmärrettiinkö sinut väärin? Tutkijat selvittivät, miten vältät sen jatkossa

15.02.2016 21:45 - Senni Loikala

Kasvojen ilmeet ovat avain toisen tunteiden ymmärtämiseen. Jos juttukumppanisi ei tulkitse niitä oikein, syntyy välillenne muuri.

Jos ystäväsi kertoo sinulle jotakin surullista, saatat tiedostamattasi ottaa kasvoillesi saman surullisen ilmeen kuin hänellä. Tuoreen Trends in Cognitive Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset ”lainaavat” juttukumppaninsa ilmeitä vain millisekunnin sadasosissa.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suuri merkitys kasvojen ilmeillä on toisen ymmärtämisessä. Yhdysvaltalaisella Science Daily -tiedesivustolla kirjoitetaan, että tutkimuksen mukaan juuri ilmeet ovat avain toisen ihmisen tunteiden ymmärtämiseen.

Pystytkö samastua tunteisiin?

Kun toistat kasvoillasi ystäväsi surullisen ilmeen, muistat tiedostamattasi tilanteet, jolloin olet itse käynyt läpi samanlaisia tunteita. Se auttaa sinua ymmärtämään paremmin ystäväsi surua. Jos puolestaan et pysty tulkitsemaan ystäväsi ilmettä, on välillänne eräänlainen muuri.

- Heijastat ilmeet omiin tunnekokemuksiisi ja muodostat eräänlaisen tunnistamisen arvioinnin, ja kaikista tärkein asia tuloksissamme on, että se saa sinut valitsemaan sopivan toiminnan; joko lähestyt ihmistä tai välttelet häntä, sosiaalipsykologi Paula Niedenhtal Wisconsinin yliopistosta selvittää.

Näin ollen jokaisen kannattaa hymyille, kun tuntee olonsa iloiseksi. Tutkimuksen mukaan ympärilläsi olevat ihmiset iloitsevat kanssasi joko tietoisesti tai tiedostamattaan.

Tämä pätee toki kaikkiin tunteisiisi; jos tahdot tulla ymmärretyksi, uskalla antaa tunteiden näkyä myös ilmeissäsi.


Lue myös: Ovatko tunteesi välillä sekaisin? Rasittava ilmiö selittyy psykologisella faktalla

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat