Kuva: AOP

Paras tapa käsienpesuun selvitettiin - sisältää kuusi kohtaa

19.04.2016 15:15 - Iiro Myllymäki

Yksityiskohtaisilla ohjeilla puhdistat kätesi perusteellisesti.

Uudessa tutkimuksessa vertailtiin kahta käsienpesutapaa brittiläisessä sairaalassa ja selvitettiin, kumpi on tehokkaampi. Tutkimukseen osallistuneista 120:stä hoitajasta ja lääkäristä puolia käskettiin noudattamaan Yhdysvaltain Centers for Disease Control and Prevention -terveysinstituutin kolmen kohdan ohjetta, jossa käsienpesuun käytetään alkoholipitoista käsidesinfiointiainetta. Puolet sen sijaan ohjeistettiin noudattamaan Maailman terveysjärjestön (WHO) kuuden kohdan yksityiskohtaisempaa ohjetta. WHO:n ohje havaittiin tutkimuksessa tehokkaammaksi.

Siinä missä kolmen kohdan ohje pitää yksinkertaisesti sisällään käsidesin levittämisen, käsien yhteen hankaamisen ja kuivumisen odottamisen, kuuden kohdan ohje on jo huomattavasti yksityiskohtaisempi:

1) Hankaa saippuoituja käsiä ensin kämmenet vastakkain.

2) Sitten hankaa oikeaa kättäsi vasemman kämmenselkää vasten niin, että sormet lomittuvat toisiinsa. Tee sama toisinpäin.

3) Seuraavaksi hankaa kämmeniä vastakkain niin, että sormet limittyvät yhteen.

4) Sitten aseta kätesi puoliksi nyrkkiin ja hiero käsiä yhteen sormenpäät vastakkain.

5) Tämän jälkeen aseta kätesi vasemman peukalon ympärille ja hiero sitä. Toista sama oikealle peukalolle.

6) Viimeisenä pyöritä oikean kätesi yhteen puristettuja sormia vasemman kätesi kämmenessä ja tee sama toisella kädellä.

Tutkimuksessa selvisi, että potilaan kanssa toimineella ja kädet kuuden kohdan metodilla pesseellä hoitohenkilökunnalla oli vähemmän jäljelle jääneitä bakteereja käsissään kuin kolmen kohdan metodia käyttäneillä. Kuuden kohdan noudattaminen vei kuitenkin ymmärrettävästi enemmän aikaa kuin yksinkertaisempi käsienpesumetodi. Ero ei kuitenkaan ollut radikaali, sillä kuuden kohdan käsienpesu vei keskimäärin 43 sekuntia ja kolmen kohdan pesu 35 sekuntia.

Aiotko ottaa Maailman terveysjärjestön suositteleman käsienpesun osaksi arkirutiinejasi?

Lue myös: Puhdista ja ehkäise tauteja: Pesetkö kätesi oikein?

Lähteet: Refinery29, WHO, Business Insider

Kilpailut

Uusimmat