Kuva: Fotolia

Rakennusurakoitsija: ”Yrittäjänä voi tapahtua mitä tahansa”

14.09.2017 10:30 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Yrittäjä Juha Myllykangas oppi rakentamisen salat jo pikkupoikana.

1990-luvun laman aikaan työtilanne oli monella alalla heikko, joten Juha Myllykankaalla, 43, ei omien sanojensa mukaan ollut muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä yrittäjäksi ja työllistää itse itsensä.

- En osannut muuta kuin rakentaa. Koulunkäynti ei oikein koskaan ollut kiinnostanut ammattikoulua pidemmälle, Myllykangas sanoo.

Jo pikkupoikana Juha Myllykangas pyöri rakennusmestari-isänsä apuna rakennustyömailla. Kun ikää tuli lisää, rakennushommissa kuluivat myös kaikki kesälomat. Tekemällä hän oppi pikkuhiljaa rakentamisen salat.

Myllykankaan rakennusalan yritys toimi alkuvaiheessa yhden miehen yrityksenä. Tällä hetkellä hän työllistää itsensä lisäksi kolme muuta henkilöä.

Parasta yrittäjänä…on se, että yrittäminen avaa mahdollisuuksia kehittää omaa juttuaan, ja ahkeruus näkyy palkkapussissa. Kun on töissä vieraalla, ahkeran tyypin työpanos sataa omistajan laariin.

Aloittelevan yrittäjän kannattaa…harkita tarkkaan ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Kannattaa myös jättää kirjanpito ammattilaisten hoidettavaksi ja valita tilitoimisto, joka neuvoo asioissa.

Jos perustaisin yritykseni nyt…en ottaisi niin isoja riskejä tai laskisi kaikkea yhden kortin varaan. Vaikka kaikki tuntuisikin varmalta, niin mitä tahansa voi tapahtua.

Vaikeinta yrittäjänä olemisessa…ovat paperityöt, jotka viiden vuoden aikana ovat selvästi lisääntyneet. Rakennusyrittäjää kaikenlaiset luvat, työmaaseurannat ja ilmoitusvelvollisuudet työllistävät kohtuuttomasti, ellei ole varaa palkata työntekijää huolehtimaan pelkästään niistä.

Kantapään kautta olen oppinut…että ei pidä sokeasti luottaa keneenkään. Myös verot kannattaa maksaa aina ajoissa.

Jos nykyinen yritykseni ei kannattaisi…se vaihtuisi toiseen yritykseen. En näe sitä vaihtoehtona, että menisin jollekin toiselle töihin.

Pahin vastoinkäymiseni yrittäjänä…on ollut iso asuntokohde, jonka myymisessä kesti vuosia, kun asuntokauppa yllättäen pysähtyi.

Raha-asioissa olen…ollut väillä todella tiukoilla. Olen joutunut pankkilainan lisäksi turvautumaan myös sukulaisteni apuun. Ilman heitä ja heidän tukeaan en olisi selvinnyt.

Monelle tulee yllätyksenä…ensimmäisen vuoden takautuvasti maksettavat verot ja seuraavan vuoden ennakot. Nämä yhdessä saattavat aiheuttaa yrittäjälle sellaisen ansan, että moni yritystoiminta loppuu ensimmäisen vuoden jälkeen.

Fiksu yrittäjä… pitää joskus lomaakin. Yrittäjän vapaus on harhaa. Yrittäjällä ei ole työaikaa, koska yrittäjän kaikki aika on työaikaa.

Oma jaksamiseni… on ollut joskus koetuksella. Rakennusalalla hyvillä tekijöillä kalenteri on aina täynnä. Olen myös huono sanomaan ei.

Tavoitteeni yrittäjänä…on se, etten enää tulevaisuudessa olisi itse työhaalarit päällä, vaan keskittyisin teettämään ja valvomaan urakoita, joita työntekijät ja alihankkijat toteuttavat. Tämän vuoksi olen lähtenyt osakkaaksi uuteen yritykseen, jonka avulla se voi jonain päivänä olla mahdollista.

Lue myös: Kuntosaliyrittäjä: ”Välillä pitää olla vähän itsekäs”

Lue myös: Yrittäjä Vappu Pimiä: ”Palkkatyöhön palaaminen olisi painajainen”

Kilpailut

Uusimmat