Kuva: Mikko Räsänen

Sami Kapanen muistelee taklausta, joka teki hänestä legendan: "Rinnastettiin Rocky-elokuvaan"

10.01.2017 21:00 - Mikko Räsänen

Sami Kapanen pelasi NHL:ssä useita yli 20 maalin kausia. Silti hänet muistetaan parhaiten törkytaklauksesta, jonka uhriksi hän joutui pudotuspeleissä.

Sami Kapanen pelasi upean NHL-uran. Runkosarjaotteluita kertyi 831 ja niissä nopea hyökkääjä teki 458 pistettä. Pistetehtailusta huolimatta Kapanen muistetaan ehkä parhaiten yksittäisestä taklauksesta, joka tapahtui kevään 2004 pudotuspeleissä, jolloin Kapanen edusti Philadelphia Flyersia.

Flyers ja Toronto Maple Leafs kohtasivat pudotuspelisarjan kuudennessa ottelussa. Flyers johti sarjaa voitoin 3-2 ja varmistaisi voitolla pääsyn konfferenssifinaaleihin. Tasaväkinen ottelu eteni jatkoajalle, ja siellä jysähti. Toronton kovaotteinen Darcy Tucker hyppytaklasi Kapasta päähän niin hurjalla voimalla, että selostajat kutsuivat taklausta yhdeksi koko vuoden kovimmista NHL:ssä. Katso video taklauksesta alta. 

Kapanen ei kuitenkaan jäänyt jäähän makaamaan vaan yritti takaisin vaihtoaitioon. Hänen suuntavaistonsa oli kuitenkin täysin sekaisin ja hän kaatuili joka suuntaan. Nyt Kapanen muistelee tuota hetkeä.

- Minulla oli tietoisuus, että vaihtoaitio on oikealla. Kuitenkin joka kerta, kun yritin lähteä oikealle, jalat petti alta ja keho heittikin vasemmalle. Se oli todella turhauttava tunne. 

- Muistan myös sen turhautumisen, kun tiesin, että peli on käynnissä ja peli on omassa päässä, että pitäisi päästä jäältä pois. 

Suomessa jäähän tuupertuneen pelaajan takia peli vihellettäisiin nopeasti poikki. Kapanen kertoo, että hän ei kuitenkaan edes miettinyt, että jäisi jäähän makaamaan.

- Minulla oli sellainen tunne, että playoffeissa peliä ei todellakaan vihellettäisi helposti poikki. Olisimme vain joutuneet pelaamaan vajaavoimaisina ja olimme vielä jatkoajalla, joten ei siinä hirveästi auttanut jäädä makaamaan.

YouTube on täynnä videoklippejä tuosta hetkestä. Videolta näkee, että Kapasella on vaikeuksia saada maila mukaan ja pidettyä siitä kiinni. 

- En kyllä edes tiedä, mikä se ajatusmaailma silloin oli, että mailakin piti väkisin saada mukaan. Vaihtoaitioon kun olisi voinut mennä ilman mailaakin. Ja minulla oli vielä sellainen olo, ettei minulla olisi ollut enää peukaloita ollenkaan, enkä siksi saanut mailaa kunnolla käteen. 

Kapanen pelasi tuossa ottelussa puolustajan paikalla. Vaikka hän pääsi hädin tuskin eteenpäin, yritti hän mennä väkisin vaihtoaition toiseen päähän, missä puolustajat istuivat. 

- Vaihtoaition ensimmäinen osa oli hyökkääjille. Kyllähän se kertoo, ettei kaikki palikat kohdallaan, kun yritin silti kammeta puolustajien puolelle. Keith Primeau yritti tulla jään puolelle vähän mailalla koukkaamaan minua sisään vaihtoon.

Kapasen tsemppaaminen kannatti. Peli jatkui keskeytyksettä ja hänen selvittyään vaihtoon, sai Philadelphia taas viidennen pelaajan jäälle. 50 sekuntia myöhemmin Flyers pääsi kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen ja Jeremy Roenick laukoi kiekon maaliin johdattaen joukkueensa konfferenssifinaaleihin.

Viimeistään tuo maali teki Kapasestakin sankarin. Jos Kapanen olisi jäänyt jäähän ja peli olisi keskeytetty, olisi myös Roenickin maali jäänyt syntymättä. Ja kun kiekko olisi hengähdystauon jälkeen tippunut taas jäähän, olisi kaikki ollut auki. Silloin voittoon olisi voinut mennä myös Toronto.

- Juuri tuo Roenickin voittomaali on tehnyt tästä ihmisten mieliin niin paljon isomman asian kuin mitä se muuten olisi. Jos Roenick ei olisi tehnyt maalia, olisi se ollut vain yksi taklaus muiden joukossa.

Kapanen tajusi seuraavalla viikolla, miten paljon hänen tokkurainen tsemppauksensa vaihtoaitioon oli faneille merkinnyt, kun konfferenssifinaalien kolmatta ottelua tultiin pelaamaan Philadelphiaan.

- Juuri ennen joukkueen sisääntuloa, näytettiin valotaululla video, missä oli leikattu ristiin Rocky-elokuvasta Rockyn tyrmäys ja ylösnousemus ja minun tyrmäykseni ja ylösnousemukseni, Kapanen kertoo.

Rocky-elokuvat eivät ole missään muualla maailmassa niin suosittuja kuin juuri Philadelphiassa. Tämä johtuu siitä, että elokuvat sijoittuvat Philadelphiaan ja Sylvester Stallonen näyttelemä Rocky Balboa on philadelphialainen nyrkkeilijä. 

- Kun Stallone tuli katsomaan matsiamme ja hänellä oli Flyersin paita päällä. Jollain katkolla Stallonea sitten näytettiin taululla ja kaikki 19 000 katsojaa ulvoivat ja taputtivat seisaaltaan. Se kertoo jotain siitä, mikä arvostus sitä elokuvaa ja näyttelijää kohtaan kaupungissa on. Ja se että minut rinnastettiin siihen, oli kyllä itselle aika hieno asia. 

- Mutta sanotaan, että aika kovan kautta sen kokemuksen joutui saamaan, Kapanen muistelee naureskellen.

Mutta miten on mahdollista, että Kapasen päähän kohdistui järkyttävän kova taklaus, hän oli sekaisin kuin seinäkello, mutta kuitenkin oli mukana heti seuraavalla viikolla alkaneissa konfferenssifinaaleissa?

- Tein tietoisen valinnan, että en mennyt lääkäriin. Kun en mene lääkäriin, ei todeta aivotärähdystä, eikä tule seitsemän päivän pelikieltoa, Kapanen tunnustaa nyt.

Sittemmin aivotärähdysten suuri määrä NHL:ssä on saanut liigan ottamaan ne vakavammin. Nykyään tuon kaltainen diagnoosin välttely ei enää onnistuisi.

- NHL pitää nykyään kaikkien kontrollien kautta niin hyvää huolta kaikkien kontrollien kautta, että pelaajat eivät saa pelilupia ennen kuin kaikki on kunnossa. 

Sami Kapanen on mukana TV5:n Mertaranta ja Legendat -ohjelmassa. Sarja alkaa 24. tammikuuta. 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat