Kuva: AOP

Jope Ruonansuu: "En imitoisi Cheekiä"

30.05.2016 13:06 - Anna Hopi

Ruonansuun hahmokavalkadissa on valtion päämiehiä, laulajia ja suuria persoonia. Miehen mukaan sellaisia ei tule nykyään kovin usein vastaan.

Ruonansuun hahmokavalkadissa on valtion päämiehiä, laulajia ja suuria persoonia. Miehen mukaan sellaisia ei tule nykyään kovin usein vastaan.

Imitaation lahja kiinnostaa monia, mutta vain harva sen osaa. Jope Ruonansuu syntyi mitä ilmeisimmin sopivalla tavalla kieli solmussa, koska häneltä muiden imitoiminen on taittunut lapsesta asti helposti.

- Kun aloin tehdä työkseni imitaatiota, harjoittelin innokkaasti. Nykyään en harjoittele enää niin paljon, kyllä tiedän, jos joku uusi ääni on tullakseen, että löytyykö se minulta, kertoo mies.

Ruonansuu on imitoinut kymmeniä suomalaisjulkkiksia, kuten Martti Ahtisaarta, Tarja Halosta, Mika Häkkistä, Matti Nykästä ja esimerkiksi Mauno Koivistoa. Miehen mukaan presidentit ovat suosittuja suuren yleisön silmissä. Ne ovat myös imitaattorin omia lempihahmoja.

- Mauno Koivistoa tuskin jätän koskaan pois, vaikka hänestä aika jättääkin joskus. Hänessä on jotain sellaista, mitä on helppo imitoida. Turkulaisuus ja niin edelleen. Samoin Martti Ahtisaari on tärkeä siinä missä Kekkonen, Sauli Niinistö ja Tarja Halonenkin. He ovat ajattomia hahmoja. Presidentti on suuri instituutio, se koskettaa kaikkia suomalaisia, kertoo mies.

- Laulajista on Vesku Loiri. Hän on minun ykkönen lauluimitaatioista. M.A. Numminen ja Juice Leskinen on myös itsestäänselvyyksiä.

Ruonansuun mukaan jokainen hahmo syntyy omalla ajallaan. Toiset löytyvät nopeasti ja itsestään, kun taas joidenkin hahmojen luominen vaatii vuosien työtä.

- Se riippuu siitäkin, että kuinka lähellä hahmon ääni on omaa äänenmuodostusaluetta kurkussa.

"Poliitikoista hiotaan nykyään persoonallisuus pois"

Kun heittää ammatikseen vitsejä toisista ihmisistä, miten pystyy erottamaan, milloin liikutaan hyvän maun rajoilla?

- Tiedän sen siitä, että on olemassa ihmisiä, joita kunnioitan ja sitten niitä, joita en. Esiintyjän pitää tietää se, ettei kaiva verta omasta nenästään. Vaisto kertoo paljon, pohtii mies.

- Nuorempana tuli ylilyöntejä, jokainen meistä on virheensä tehnyt.

Ruonansuun mukaan nykyään suuria persoonia ei synny enää ihan entisen lailla. Hänen viimeisimpiä hahmojaan ovat Sauli Niinistö ja Timo Soini. Mies on aprikoinut paljon sitä, miksi politiikan maailmasta ei enää löydy persoonia.

- Poliitikkoja varmasti koulutetaan sen verran, että he saavat itsensä mahdollisimman harmaiksi ja näkymättömiksi. Murteet hiotaan pois ja muutkin persoonallisuuteen liittyvät asiat. Ennen löytyi karrikoitavia tapauksia enemmän, nauraa mies.

Löytääkö Ruonansuu nykyviihteen maailmasta kiinnostavia persoonia imitoitavaksi? Roope Salminen on esimerkiksi persoona, joka näkyy tällä hetkellä joka paikassa. Viime vuoden kovin ilmiö oli taas Cheek.

- Roope Salmisella ei ole kovin persoonallinen puheääni, tuskin häntä edes tunnistaisin, jos kuulisin radiosta. Cheek ei myöskään sano meikäläiselle oikein mitään, Jarkko Tamminen taitaa häntä imitoida. En oikein saa kiinni näistä räppäreistä, koska en kuuntele kyseistä musiikkia. Saan helpommin kiinni melodisista laulajista, kertoo mies.

Kilpailut

Uusimmat