Kuva: Senja Rapila

Risto Kaskilahti vetäytyi julkisuudesta: "Väsyin siihen, että ihmiset tuijottivat"

28.08.2016 21:15 - Senni Loikala - Luettu 6 283 kertaa

Näyttelijäkonkari Risto Kaskilahti tahtoi pois julkisuuden valokeilasta. Kaskilahti päätti omistautua teatterille, kun vakipesti huippusuositussa tv-ohjelmassa päättyi.

Lähes koko Suomi tunsi Risto Kaskilahden, 53, viime vuosikymmenellä. Suosiosta kävi kiittäminen erityisesti YLE TV2:n katsotuimpiin ohjelmiin kuulunutta Se on siinä -urheiluvisailua, jonka vakikasvona Kaskilahti nähtiin vuosia yhdessä Antero Mertarannan ja Jukka Laaksosen kanssa.

Kun ohjelma poistui tv-ruuduista vuonna 2009, päätti Kaskilahti keskittyä teatteriuraansa. Huumorimiehen maineen saanut Kaskilahti väsyi tuntemaan ihmisten katseet selässään, missä ikinä liikkuikaan.

- Kyllä minulle tuli maha täyteen julkisuutta ja tein päätöksen, etten ehdoin tahdoin enää lähde samanlaiseen rumbaan. Päätin harkita tarkemmin, millaisia töitä teen, Kaskilahti aloittaa.

- Ihmisten jatkuvaan tuijottamiseen kyllästyi. Nyt, kun olen ollut pois telkkarista, niin se on vähentynyt. Ihmiset eivät niin helposti enää muista, ja se on helpottavaa. Halusin pois liian näkyvästä julkisuudesta.

Toki monet tunnistavat Kaskilahden katukuvasta vielä tänä päivänä. Kaskilahti kertoo olevansa mielissään, että hänen näkemisensä ilahduttaa ihmisiä. Hän toivoo silti, ettei häntä pidettäisi vain vitsiä heittävänä huuliveikkona.

- Joskus, kun on syömässä perheen kanssa ulkona, jotkut tulevat tökkimään sormella ja pyytämään, että heitä joku juttu ja ole hauska. Sellaiset pyynnöt ovat välillä ärsyttäviä, Kaskilahti myöntää.

- Pääasiassa ihmisille tulee kuitenkin hyvä mieli, kun he näkevät minut ja kulmakarvani. Se on myös minusta mukavaa.

Teatterimaailmassa Kaskilahden jalanjälki on jo merkittävä. Hän on näytellyt Helsingin Kaupunginteatterissa vuodesta 2001 ja esiintynyt komedioiden ja farssien lisäksi monissa draamoissa, puhenäytelmissä ja musikaaleissa. Kaskilahti muistetaan esimerkiksi näytelmistä Viivi ja Wagner, Väärennetty morsian, Viulunsoittaja katolla ja Kaunotar ja Hirviö.

Sattumalta näyttelijäksi

Jo lapsena Kaskilahti oli usein huomion keskipisteenä. Kansakoulun ensimmäisenä koulupäivänä hän heittäytyi eturivissä istuneen tytön syliin ja moiskautti tälle suukon. 

- Pian selvisi, että hän oli opettajan tytär, Kaskilahti tuumaa.

Kun vilkas ja helposti ystävystyvä Kaskilahti kohtasi ongelmia koulussa, hän ratkaisi ne lahjomalla opettajat karamelleilla. Kotona Kaskilahden perään katsoivat tie- ja vesirakennushallituksen työnjohtajana työskennellyt isä ja puhelinvaihteenhoitajan työtä tehnyt äiti.

Risto Kaskilahti kouluttautui näyttelijäksi edesmenneen ohjaajan Jouko Turkan opissa Teatterikorkeakoulussa. (kuva: Senja Rapila)

Urheilu on ollut pikkukaupungissa kasvaneelle Kaskilahdelle elämäntapa nuoresta pitäen. Hän harrasti hiihtoa nuorten maajoukkueessa ja vietti vapaa-aikaansa erilaisten pallopelien parissa.

- Haaveilin nuorena, että voisin urheilla työkseni ja elää hiihtämisellä. Yhden pääkauden lähestyessä sairastuin, ja kun parannuttuani hyppäsin takaisin ladulle, jouduin huomaamaan, ettei hiihtämisestä tullut mitään. Olisin joutunut aloittamaan harjoittelun alusta.

Nuorukainen tahtoi opiskelemaan yliopiston liikuntatieteelliselle linjalle, mutta koulun ovet eivät avautuneet. Urasuunnitelma huippu-urheilijoiden valmentajana sai jäädä, sillä Kaskilahti päätyi opiskelemaan teatterialaa Helsinkiin.

- Kun vanhemmilla menivät hermot touhuihini, otin yhteisvalintaoppaan käsiini ja avasin yhden sivun summanmutikassa. Siinä luki Teatterikorkeakoulu. Olin harrastanut teatteria, hain kouluun ja pääsin sisälle. Olin tuolloin 22-vuotias.

Teatterikorkeassa Kaskilahti oli yksi vaativista opetusmenetelmistään tunnetun ohjaajan, heinäkuussa menehtyneen Jouko Turkan vuosikurssilaisista. Urheilutaustasta oli hyötyä näyttelijäopiskelijalle, sillä monet harjoitteista vaativat kovaa kuntoa.

- Pystyin tekemään kaikki punnerrukset, vatsalihakset, kyykyt ja juoksut helposti, mihin kovin moni ei pystynyt. Ehkä siitä syystä sain Turkalta armon. Toki mukana saattoi olla myös ripaus lahjakkuutta näyttelemisessä, Kaskilahti heittää.

Monet tunnistavat Risto Kaskilahden erityisesti hänen persoonallisista kulmakarvoistaan. (kuva: Senja Rapila)

Nivelrikko pysäytti urheiluhullun

Kaskilahti sai pysäyttävän uutisen lääkäriltä noin vuosi sitten. Hänen molemmissa lonkissaan todettiin nivelrikko. Tämä tuli järkytyksenä Kaskilahdelle.

- Nivelrikon takia en voinut enää harrastaa minulle tärkeitä lajeja, kuten juoksua, rullaluistelua, jalkapalloa ja muita pallopelejä. Siinä kohtaa elämään tuli tyhjiö. Tuntui toivottomalta, kun tajusin, että nämä lajit jäävät pois elämästäni.

- En ensin ymmärtänyt, mitä elämä on ilman näitä lajeja, esimerkiksi salibandya olen pelannut 30 vuotta eri sarjoissa. En edes ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa. Sen takia pinna rupesi kiristymään ja saatoin olla tuolloin vähän ilkeä ja tavallista hankalampi työpaikalla.

Näytteleminen teatterilavalla on ajoittain haastavaa, sillä nivelrikon takia liikkuminen aiheuttaa kipuja. Jossain vaiheessa Kaskilahden mielessä kävi ajatus jopa ammatinvaihdosta.

- Näyttämöllä ollaan koko ajan jaloillaan. Kun olen tehnyt koko vuoden musikaaleja, kivut ovat olleet välillä kovia. Muistan miettineeni, että jos teen paljon musikaaleja ja fyysisiä rooleja, olen lirissä nivelrikon kanssa ennen leikkausta. Ammatinvaihtokin kävi mielessä, mutta vain hetken aikaa, en ole vaihtamassa alaa.

Kaskilahti on saanut apua ja neuvoja nivelrikkoon terveydenhuollon ammattilaisilta. Hän on alkanut harjoittaa lihaksia, joiden vahvistuminen helpottaa nivelrikon kanssa elämistä.

- Tällä hetkellä tilanteeni on hyvä, ja pääsin alkujärkytyksestä jaloilleni aika nopeasti. Kunnossani ei ole tapahtunut muutosta. Talvella hiihdän niin paljon kuin Helsingissä voi hiihtää ja pyöräilen melkein joka päivä töihin ja takaisin. Teen usein myös pyöräilylenkkejä.

Risto Kaskilahti luopui monista suosikkilajeistaan nivelrikon vuoksi, mutta urheilee yhä aktiivisesti. (kuva: Senja Rapila)

Perheestä huolehtii paremmin, jos viihtyy töissä

Harjoittelu- ja esityspäivien jälkeen työasiat pyyhkiytyvät nopeasti Kaskilahden mielestä. Hän suuntaa näyttelijäpuolisonsa Sari Puumalaisen ja pariskunnan kahden lapsen Saaran ja Siirin luokse. Perhe asuu omakotitalossa Helsingissä.

- Työasiat eivät ole koskaan painaneet minua vapaa-ajalla. Olemme puhuneet Sarin kanssa, että kun teatterin ovi laitetaan kiinni, sieltä ei jää mitään mukaan, ellei niin halua. Työjutut ovat hyvin pieni osa elämäämme.

Kaskilahden mukaan elämänkumppania on helpompi ymmärtää, kun tuntee omakohtaisesti tämän ammattin hyvät ja huonot puolet. Parilla on myös tapana käydä katsomassa toistensa esitykset harjoitteluvaiheessa.

Risto Kaskilahti (oik.) näyttelee tällä hetkellä Komisario Palmun erehdys -näytelmässä Helsingin Kaupunginteatterissa. Kuvassa myös Mikko Kivinen (kesk.) ja Ilkka Forss (vas.) (kuva: Tapio Vanhatalo)

- Kun on toisen näyttelijän kanssa naimisissa, niin tietää, että toinen ymmärtää tilanteesi hyvin ja että missä mennään suhteessa ensi-iltaan, Kaskilahti kuvailee.

- Me käymme katsomassa kaikki toistemme projektit mieluiten jo ennen ensi-iltaa. Silloin pystyy antamaan toiselle ehdotuksia, mitä juttuja tämän kannattaisi kokeilla roolityössään. Viime hetken väännöt ja tuoreet silmät ovat aina hyvä asia.

Kaskilahti uskoo, että töissä viihtyminen näkyy positiivisesti myös vapaa-ajalla. Silti perhe menee aina työn edelle, näyttelijä painottaa.

- Läheisten kanssa eläminen ja heistä huolehtiminen ovat ykkösasia elämässäni. Jotta sen voi tehdä kunnolla, pitää olla kivaa työmaalla.

Aiemmin Risto Kaskilahti on kertonut Voice.fi-sivustolle näyttelijöiden palkkatasosta. Pääset lukemaan artikkelin tästä.

Uusimmat