Kuva: Senja Rapila

Alkuvuodesta eronnut Teuvo Loman: "Olen eri ihminen kuin aikaisemmin"

26.07.2016 18:15 - Senja Rapila

Teuvo Loman tietää, miltä tuntuu olla niin kuuluisa, että puhelinnumero on pakko vaihtaa salaiseksi. Hän tietää myös, miltä tuntuu itkeä joka päivä. Sen hän on oppinut tietämään erottuaan miehestään Niko Heleniuksesta vuoden alussa.

Teuvo Lomanilla, 53, on useita erilaisia ammatteja. Hänet tunnetaan muun muassa stylistinä, sisustus- sekä vaatesuunnittelijana, kampaajana sekä laulajana. Mies itse kertoo, että kokeilee mielellään kaikkea uutta.

- Elämä on uusien kokemusten paratiisi. Pakko kokeilla aina jotain uutta, en pystyisi olla niin kaavoihin kangistunut että tekisin pelkästään sen, mihin olen tottunut. Se luo sellaista jännitystä ja mielenkiintoa elämään, jos huomenna on vaikka laskuvarjohyppy, Loman kertoilee Voice.fi:n haastattelussa.

Yksi syy siihen, että Lomanilta löytyy ammattitaitoa monelta eri osa-alueelta on se, että hän on halunnut aina työllistää itseään kotona istumisen sijasta.

- Jos jollain alalla ei ole ollut töitä, en ole jäänyt kotiin miettimään sitä asiaa, vaan olen kysynyt jos jollain olisi jotain duunia. Silleen se lähti minulla nuorempana. Sitten sitä aina tarjottiin jotain ja kysyttiin, että osaatko sitä ja tätä, sanoin aina vaan 'joo joo'.

Lomanilla ei ole kuitenkaan alaa, joka olisi hänelle kaikista tärkein. Hän kertoo, että tunteet eri ammatteja kohtaan vaihtelevat fiiliksen ja elämäntilanteen mukaan. Sisustaminen on kuitenkin tällä hetkellä eniten sydäntä lähellä.

(kuva: Senja Rapila)

Ensimmäinen työpaikka Lomanille löytyi Espoon kaupungilta. Hän teki pihatöitä, lakaisi katuja ja keräsi roskia. Kaikkea, mitä normaalin nuoren oletetaan tekevän ensimmäisessä kesätyöpaikassaan.

- Minun mielestäni kaikki työ on arvokasta. Nuorena voi kokeilla kaikkea tuollaista ja sitten sitä tulee vähän nyrpeämmäksi ja diivaksi vanhempana, ettei enää suostukaan tekemään samoja duuneja mitä nuorempana. Kaikki kuuluu tähän kasvamiseen ja elämän kokemiseen.

Moniosaaja aloitti lopulta uransa meikkaaja-kampaajana. Hänellä oli 80-luvulla asiakkainaan monia julkisuudesta tuttuja nimiä, kuten Sonja Lumme ja Kaija Koo. Vaikka lista julkkisten nimistä on loputon, Loman muistaa myös kaikkien aikojen vaikeimmat asiakkaansa.

- Anneli Saaristo. Hän oli kaikista tietoisin siitä, miltä hänen pitää näyttää ja miten pitää tehdä. Se oli kyllä aika haastavaa. Olihan sitten niitä ulkomaan tähtiä, kuten La Toya Jackson. Hän oli todella hankala ja diiva. Hän ei oikein meinannut antaa koskea itseensä, mutta silti minun piti tehdä hänelle meikki ja kampaus. Se oli vähän vaikea yhdistelmä. Hän oli jotenkin pelottava.

"Julkisuus oli aluksi pelottavaa"

Loman nousi julkisuuteen pian sen jälkeen, kun hänen äitinsä kuoli vuonna 1978. Äiti oli lähtenyt ostoksille, mutta katosi kotimatkalla. Viikkoja myöhemmin hänet löydettiin kuolleena metsästä. Loman oli äitinsä kuollessa vain 16-vuotias.

Julkisuus ei ollut valittua, vaan täysi-ikäisenä häneltä alettiin kyselemään äitinsä traagisesta kuolemasta ja siitä kaikki alkoi.

- En ole missään tapauksessa tyrkyttänyt itseäni, vaan äidin kuolema aiheutti sen, että meidän perheestä puhuttiin, hän kommentoi.

- Se oli pelottavaa ja ehkä vähän jännää samalla. Kun menettää vanhempansa ja jää orvoksi, tulee sellainen olo että kaipaa huomiota. Sitten sitä huomiota tuli tätä kautta ja tuntui, että toimittaja joka teki jutun, oli minusta ihmisenä kiinnostunut. Totuushan oli, että hän oli kiinnostunut vain tapauksesta. Olin siinä välineenä ja se ei ollut kauhean kiva juttu. Myöhemmin tehtiin lisää juttuja ja silloin se oli minun oma valintani, että menenkö vai en. 

Vaikka Loman on omalla tavallaan kasvanut julkisuuteen, räjähti hänen suosionsa vuonna 2005, kun kappale Helsinki City Boy julkaistiin.

- Silloin piti vaihtaa salainen numero ja kaikki. Puhelin räjähti niistä viestitulvista ja muusta. Se oli sellainen käännekohta elämässä.

Jos tilanne olisi erilainen eikä julkisuutta olisi koskaan tullut, Loman haluaisi tehdä uraa matkailualalla.

- Jos olisin siinä toisessa maailmassa mihin pyrin, olisin stuertti tällä hetkellä. Se oli yksi pyrkimys, että pääsen stuertiksi tai matkaoppaaksi. Siellä olisin nyt kuuntelemassa jossain Kreikan saaressa humalaisia turisteja, jotka aukovat päätään.

(kuva: Senja Rapila)

Jotkut paikkakunnat ahdasmielisempiä

Teuvo Loman on eittämättä nimi, jonka miltei jokainen suomalainen tietää. Persoonallinen julkkis herättää monenlaisia mielipiteitä ja hänestä on myös paljon ennakkoluuloja. Loman kertoo kuitenkin, että nykyään suomalaisilla ei ole ennakkoluuloja enää yhtä paljon kuin ennen.

- Monta kertaa kun näen jonkun tyypin tuolla ja juttelen hänen kanssaan pari minuuttia, saan kuulla etten olekaan niin k*sipää mitä hän luuli. Kaikki aina sanovat, että hei sähän olet ihan ihminen ja rento tyyppi.

Eri ikäluokissa on kuitenkin eroja. Lomanin mielestä nuorisolla ei ole samanlaisia ennakkoluuloja häntä kohtaan kuin vanhemmalla ikäpolvella.

- Nuorilla ei ole ennakkoluuloja, mutta sekin riippuu siitä missä päin Suomea ollaan. Jotkut paikkakunnat ovat ahdasmielisempiä ja niillä on vääriä mielikuvia.

Monelle tuttu kasvo tapaa ajoittain selkääntaputtelijoita, mutta ne eivät häntä häiritse. Sen sijaan Loman rakastaa tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa mielellään kuulumisia uusienkin kasvojen kanssa.

- Jos lähden jonnekin, koska olen ylisosiaalinen, tykkään jutella ihmisten kanssa. Ainoastaan silloin jos ihminen on niin kaatokännissä, ettei se tajua mitään ja jankkaa samaa asiaa, se on ärsyttävää.

"Itken joka päivä"

Loman erosi aviomiehestään Niko Heleniuksesta maaliskuussa 2016. Ero kuohutti mediaa, sillä pariskunta oli ehtinyt olla yhdessä jo miltei 12 vuotta. Vasta vuonna 2014 he juhlistivat häitään näyttävästi.

- Eron jälkeen en tiennyt kuka olen ja olen nyt etsinyt itseäni. Kyllähän siinä menettää tavallaan sen oman identiteettinsä siihen suhteeseen, kun ollaan kaksi ihmistä yhdessä. Nyt kun ei ole sitä toista ihmistä siinä ympärillä ja tukemassa, sitä yhtäkkiä miettii että apua kuka olen ja mitä haluan.

Eron jälkeen Loman on purkanut ikäväänsä, stressiä, hyvää sekä huonoa oloaan itkemällä.

- Itkin viimeksi eilen, toissapäivänä, kolme päivää sitten, neljä päivää sitten. Joka päivä. Itku tulee monista eri asioista, mutta itku on hyvä ja puhdistava asia. Se ei ole paha asia.

Nyt kuitenkin aurinko alkaa paistaa risukasaan, kun Loman on saanut itsensä fyysisesti hyvään kuntoon. Painoa on tippunut 14 kiloa ja hänen kolesteroli- ja sokeriarvonsa sekä verenpaineensa ovat normalisoituneet. Orastava sokeritautikin on selätetty.

- Eron jälkeen on tuntunut siltä, että olen parantunut. Olen ihan eri ihminen kun aikaisemmin, hän kertoo.

- Kaikista hienointa on, että olen neljä vuotta sitten lopettanut alkoholin käytön. Se on todella harvinaista että otan, mutta se on myös pitänyt minut järjissäni. Jos olisin ryypännyt eron jälkeen, se olisi vienyt aika pohjalle, koska tämä oli aika vaikeaa. 

Hän kuitenkin myöntää, että suhteesta jäi paljon hyviä muistoja.

- Olen todella onnellinen siitä ajasta. Niko on todella hieno ihminen ja hyvä tyyppi, edelleenkin tärkeä minulle. Se oli elämäni parasta aikaa se 12 vuotta, mikä tuli oltua yhdessä.

(kuva: Senja Rapila)

"En katso tv-ohjelmia, missä olen mukana"

Vaikka Loman ei seuraa itsestään tehtyjä uutisia taikka googlaa omaa nimeään, saattaa välillä uteliaisuus viedä voiton. Se on kuitenkin hänen mukaansa hyvin harvinaista.

- En ensinnäkään katso tv-ohjelmia, missä olen mukana. Ja niitäkin on nyt tulossa uusia, niin en pysty katsomaan niitä. En tykkää katsoa itseäni, se ei ole minun juttuni. Minua hävettää, hän toteaa vakavana.

Kyseessä ei ole kuitenkaan se, että Lomania ahdistaisi muiden ihmisten mielipiteet. Hänen mukaansa muiden pahat sanat eivät tunnu miltään.

- Miksi niistä pitäisi välittää? Tuolla on niitä kommentteja niin paljon, että sehän vaikuttaisi minun elämääni. En pystyisi olemaan onnellinen, jos alkaisin elämään sen mukaan mitä muut kirjoittaa tai tekee, Loman kuittaa.

- Ei minua pysty satuttamaan. Tietenkin lyöminen satuttaa, mutta en päästä ihmistä iholle. Jos joku on jotain mieltä, hänellä on oikeus siihen mielipiteeseen. Tietenkin aina mietin, että miksi joku on jotain mieltä kun ei edes tunne minua. Jos oppii tuntemaan ja sen jälkeen on jotain mieltä, silloinhan se on rehellinen mielipide.

Koska internet on täynnä ihmisten kärkkäitä mielipiteitä, voi Lomanin mukaan pahat sanat satuttaa nuorempaa ja herkempää henkilöä. Pahinta hänen mielestään on se, jos ilkeisiin kommentteihin menee vastaamaan.

- Sunnevan (Kantola) kanssa sanottiin tämän vuoden missikiertueella sitä, että missään tapauksessa ei saa mennä lukemaan niitä yleisön mielipiteitä, koska niillä ei ole mitään merkitystä. Ne eivät edes välttämättä ole kirjoitettu oikeassa mielentilassa. Tilanne, milloin ne ovat syntyneet, saattaa olla kaoottinen sillä ihmisellä ja se on tapa purkaa omaa pahaa oloa. Ja yleensä niillä ihmisillä on paha olo, jotka kirjoittelee tuollaisia.

"Nyt olen terve homo"

Teuvo Loman on kertonut avoimesti julkisuudessaan nuoruuden kokemuksistaan. Hän on muun muassa kertonut olleensa nuoruudessaan psykiatrisessa hoidossa, jotta voisi "parantua" homoudesta.

Vielä 15-vuotiaana Loman piti seksuaalista suuntautumistaan vääränä, mutta myöhemmin alkoi helpottaa.

- Se oli hirveän vaikeaa aikaa, kun kuitenkin 14-15-vuotiaana alkaa seksuaalisuus syntymään ihmisessä. Kun kävi kirjastossa lukemassa että se on väärin ja sairasta, sitten sitä mietti vain, että miten pystyy paranemaan. Ja kun lehdissä luki, että joku oli parantunut homoudesta ja luulin oikeasti, että se on sellainen sairaus mistä pitää parantua. Sittenhän hain siihen apua, mutta en ikinä parantunut. Jäin pysyvästi sairaaksi, hän hymähtää.

- Olen elänyt sen ajan, että se on ollut rikollista ja sairauteen verrattavissa, eli olen ollut rikollinen ja sairas - ja nyt olen terve homo. 

Koska Loman taisteli nuorena oman identiteettinsä ja seksuaalisen suuntautumisensa kanssa, ei hän halua muiden kokea samanlaista nuoruutta. Hän neuvookin seksuaalisuudestaan epävarmoja nuoria luottamaan omiin tunteisiinsa.

- Ei saa pakottaa itseään muiden ihmisten vietäväksi ja varsinkaan elää heidän arvojensa mukaan, vaan pitää elää omien arvojen ja tuntemusten mukaan. Kyllähän järjenkäyttö elämässä on sallittu. Kannattaa arvostaa itseään ja muistaa, että jokainen meistä on tärkeä ja arvokas.

- Seksuaalisuus on kuitenkin sellainen muutaman sekunnin hurmio kun harrastaa seksiä, se on kuitenkin aika murto-osa elämästä. Kyllä elämässä on niin paljon muita tärkeitä arvoja, että se homous, heterous ja lesbous on pikkujuttuja, sivuseikkoja, että enemmän pitäisi ottaa huomioon sitä ihmistä.

Lue myös: Suomen suosituin tosi-tv-tähti: Olisinpa löytänyt tasapainon aiemmin

Lue myös: Lauri Tähkä yksinhuoltajuudesta Me Naisissa: "Päätin että selviän"

Lue myös: Riisuttu: Jouni Hynynen avautuu rakastavasta suhteestaan viinaan

Kilpailut

Uusimmat