Kuva: AOP

Timo Rautiainen: "Lähipiirin tragedia sai hakemaan apua"

27.09.2016 15:30 - Reija Saarinen

Rautiaisen mukaan monet miehen kappaleista ovat olleet tietynlaista terapiaa.

Suomalaisrokkari Timo Rautiainen, 53, ihmettelee sitä, että yhä edelleen elämme yhteiskunnassa, jossa mielenterveysongelmat ovat tabuja. Henkisen puolen ongelmia hyssytellään ja pahimmassa tapauksessa ne lakaistaan vain maton alle.

Rautiaisen mukaan asenneilmapiirin muuttamiseksi voitaisiin järjestää vaikkapa jonkinlainen kampanja, joka opettaisi ihmiset kohtaamaan mielenterveysongelmaisia.

- Mielenterveysongelmiin on vaikea suhtautua, koska ei tietä mitä ihmisen päässä tapahtuu. Sitä miettii, että onko ok mennä lähelle vai onko toinen mieluummin yksin. Kun sitä ei näe, toisin kuin murtuneen jalan, siihen on vaikea suhtautua, Rautiainen kertoo Radio Cityn Henkka Laukan haastattelussa.

"Itselle jäi paljon taakkaa"

Myös hän itse on joutunut turvautumaan ammattilaisen apuun. Synkkä hetki ajoittuu vuosituhannen vaihteeseen, jolloin Trio Niskalaukauksen ura oli nousujohteessa ja samaan aikaan lähipiirissä sattui suuri tragedia.

- Vuosituhannen alussa oli sellainen kausi, että piti hakea apua. Kahden hyvän ystävän perheessä oli sellainen yllättävä tragedia. Hyvä ystäväni kuoli ja hänen vaimonsa menehtyi hetkeä myöhemmin oman käden kautta. Halusin olla tietenkin kyseisessä tilanteessa sellaisena avustavana kätenä. Huomasin kuitenkin, että siitä jäi itselle aika paljon taakkaa. Alkoholinkäyttö lisääntyi ja huomasin itsessäni ei-toivottuja piirteitä.

- Minulla on aina ollut ongelmana sellainen tietynlainen yliempaattisuus. Joskus pitää tietoisesti lopettaa se oma ajatuksenjuoksu. Äitini on myös samanlainen. Äiti joskus sanoikin, ettei ole olemassa niin pientä asiaa, mikä ei saisi häntä itkemään. Olen myös itse sellainen, todella tunteella käyvä ihminen.

"Siitä tulee hyvä mieli"

Rautiainen on purkanut omia tuntojaan musiikkiin. Hänelle monet kappaleet ovat olleet tietynlaista terapiaa. Parasta hänen mukaansa on kuitenkin tietoisuus siitä, että niistä ovat löytäneet apua muutkin.

- Jokaisella keikalla tulee jostain kappaleesta palautetta. Ihmiset kertovat, että miten tärkeitä kappaleet ovat olleet selviytymisprosessissa. Siitä tulee todella hyvä mieli, että joku muukin on niistä kappaleista hyötynyt kuin minä.

Radio City, Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Timo Rautiainen: Olisin henkisesti jo ihan valmis eläkkeelle

Kilpailut

Uusimmat