Kuva: Mikko Räsänen

Kauhu iski Esko Eerikäiseen: "Miten voin tulla töihin?"

03.11.2016 08:00 - Mikko Räsänen

Kolumbiasta peräisin oleva lapsuuden trauma ilmeni yllättävällä tavalla Esko Eerikäisen arjessa.

Esko Eerikäinen juontaa Radio Novalla iltaohjelmaa joka arkipäivä kello 18-22. Tällä viikolla yleensä leppoisan miehen arki kuitenkin järkyttyi, kun harmittomaksi tarkoitettu tempaus nosti pintaan trauman Eskon lapsuudesta.

Tilanne lähti liikkeelle siitä, että Novan iltapäivää juontavat Anssi Honkanen ja Niina Backman keksivät tempauksen, jossa joku radion kuulija teljetään ruumisarkkuun, joka on tuotu radiostudion lattialle. Tempaus laitettiin työn alle, mutta kukaan ei tiennyt, että Eskolla suorastaan fobiaksi laskettava pelko ruumisarkkuja kohtaan. Asia paljastui muulle toimitukselle vasta, kun arkku oli jo tulossa studioille.

- Minä en yksinkertaisesti voi olla samassa tilassa ruumisarkun kanssa tai edes nähdä sitä. Miten voin tulla töihin, jos se arkku on täällä?, Esko mietti huolissaan.

Tieto Eskon traumasta tuli muulle toimitukselle yllätyksenä. Esko kertoo, että on joutunut elämään sen kanssa lähes koko ikänsä.

- Trauma on peräisin lapsuudesta, jolloin asuin vielä Kolumbiassa. Etelä-Amerikassa kuolema on jotenkin todella pelottava ja vahva asia. Se on vahva asia, pidetään ruumiinvalvojaisia, ja ihmiset surevat ja itkevät niin paljon, että siitä tehdään jopa liiankin teatraalista. 

Pelko arkkuja kohtaan syntyi Eskon oman isoisän hautajaisissa.

- Muistan, miten hautajaisissa arkku oli auki ja isoisä makasi siellä kuolleena. Meitä pieniä lapsia nostettiin arkun reunan yli katsomaan läheltä, että isoisä on kuollut. Vaikka vainajat asetellaan arkkuun siististi ja kauniisti, niin jostain syystä ainakin Etelä-Amerikassa oli tapa, että vainajaan molempiin sieraimiin laitetaan tupot, jotka olivat minusta kauheat. 

- Kun laitan silmät kiinni, pystyn yhä muistamaan tuon näyn.

- On jo itsessään kauheaa, että lapsi näkee ruumiin, mutta vielä pahempi oli se kuoleman haju vainajan lähellä. Se on sellainen, mitä en ole unohtanut ja mitä en vieläkään pysty sietämään, Esko kertoo. 

Miten tämä pelko näkyy tavallisessa elämässäsi?

- Olen aikuisiällä joutunut käymään vain yksissä hautajaisissa, mutta sieltäkin minun piti lähteä kesken pois, koska en pystynyt olemaan siellä, Esko kertoo.

Yllättävä haaste on välillä myös työmatka Novan studiolla Helsingin Kaapelitehtaalle. Matkan varrella Eskon täytyy nimittäin ajaa Hietaniemen hautausmaan ohi.

- Välillä siinä näkee hautausurakoitsijoiden autoja, missä kuljetetaan ruumiarkkuja. Jos auto on sellainen, että siinä ei ole verhoja vaan arkku näkyy ikkunoissa, en voi jäädä sen auton kanssa samalle kaistalle tai samoihin liikennevaloihin. Minun on pakko vaihtaa kaistaa tai kääntyä pois, vaikka se tarkoittaisi väärään suuntaan menemistä.

Novan studiolla Eskon kannalta haastava tilanne ratkesi siten, että Eskon työpiste siirrettiin täksi viikoksi paikkaan, jossa hän ei näe ruumisarkkua. Esko myös kulkee studioon takaoven kautta, jolloin hän ei joudu näkemään arkkua, joka odottaa torstai-iltapäivän lähetystä studion ovella.

Lue täältä, mistä iltapäivän hauta-arkkutempauksessa on oikein kyse.

Lue myös: Radio Novan kuulija suljetaan elävänä hauta-arkkuun

Kilpailut

Uusimmat