Kuva: YouTube

Suomalainen vapaasukeltaja omasta läheltä piti -hetkestään: "Tärkeintä on, että ei hätäänny"

14.03.2017 17:00 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Johanna Nordblad on mukana myös tuoreessa dokumentissa.

Perjantaina saa ensi-iltansa tuore Neljä elementtiä -dokumentti, jossa pääosassa ovat tuli, vesi, maa ja ilma eli neljä jokaiselle tuttua elementtiä. Siinä sukelletaan syvemmälle kyseisten elementtien maailmaan neljän päähenkilön avustuksella.

Yksi dokumentin tähdistä on vapaasukeltaja Johanna Nordblad, joka on kilpaillut muun muassa maajoukkuetasolla. Tämän lisäksi hänellä on hallussaan pituussukelluksen maailman ennätys.

- Minulla on tosiaan maailman ennätys sukeltamisessa jään alla ilman sukelluspukua. Sukelsin siis pelkissä uikkareissa 50 metriä, se on naisten maailman ennätys. Suoritus näkyy myös dokumentissa, Nordblad kertoo Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa.

Homma kuulostaa hurjalta, mutta takana on pitkällinen harjoittelu. Nordblad on harrastanut sukeltamista jo vuodesta 2000, joten homma on hallinnassa.

Mutta vaikka taitoa löytyy, saattaa eteen silti tulla tilanteita, joissa paniikki iskee myös kokeneelle konkarille. Tällainen läheltä piti -tapaus sattui myös Nordbladille erään kilpailun jälkimainingeissa.

- Tämä on vähän sellainen hölmö juttu. Olin siis kilpailuissa, jossa oli kaikki turvajärjestelyt sun muut kunnossa. Hengenpidätyskilpailun jälkeen jäin sitten sukelluspuvussa vähän "nukkumaan" eli kellumaan sinne altaaseen.

- Siinä kelluessa minulle tuli sitten kuuma ja ajattelin, että otan nopeasti sen sukelluspuvun pois, Nordblad kertoo.

Ikävä kyllä kaikki ei sujunutkaan täysin suunnitelmien mukaan ja Nordblad jäi jumiin sukelluspukunsa sisään.

- Minulla oli kaulassa sellainen nenäklipsi ja kello. Jäin sitten niiden vuoksi jumiin sinne sukelluspuvun sisään, kun yritin ottaa sitä pois. Mietin vaan, että mitä ihmettä. Se oli tilanne, jossa hiukan hätäännyin.

- Tajusin kuitenkin heti, että tärkeintä on, että ei hätäänny, joten kehotin itseäni rauhoittumaan ja mietin, että mitä teen. Päätin, että jos potkin vain yhteen suuntaan koko ajan, niin sitten  tulen väistämättä jossain vaiheessa altaan reunalle. Niin sitten tein ja jossain vaiheessa joku tanskalainen sitten nappasi minusta kiinni ja kysyi tarvitsenko apua.

Nordbladin tarina on hyvä esimerkki siitä, että mitään ei koskaan kannata ottaa itsestäänselvyytenä, sillä eteen saattaa tulla yllätyksiä.

- Aina pitää ottaa kaikki asiat huomioon. Nykyään minulla on aina turvasukeltajan lisäksi mukana sellainen turvapuvunriisuja, joka seuraa vierestä, että selviydyn hommasta, hän naurahtaa.

Tarkemmin Nordbladin tarinaan voi siis tutustua Neljä elementtiä dokumentissa, jonka trailerin näet alta.

Iskelmä ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Kuuntele Iskelmän Iltapäivää arkisin 14-18.

Lue myös: Hui! Tältä näyttää ilmiliekkeihin sukeltaminen palomiehen silmin - katso uskomaton video!

Kilpailut

Uusimmat