Kuva: AOP

Venäjä poistui kohun saattelemana tämän vuoden Euroviisuista - ei esitä kisaa edes tv:ssä

14.04.2017 10:15 - Iiro Myllymäki

Venäjän viisuedustajaksi valitulla Julia Samoylovalla on matkustuskielto kilpailun järjestävään Ukrainaan. Venäjä ei myöntynyt viisujärjestäjien ehdotuksiin, joiden myötä maa olisi silti voinut osallistua kisaan.

Eurovision laulukilpailun kulisseissa kuohuu, sillä Venäjä on päättänyt jättäytyä tämänvuotisesta kilpailusta kokonaan pois. Kilpailusta pois jättäytymiseen johtanut tapahtumaketju alkoi, kun selvisi, että Venäjän viisuedustajaksi valittua Julia Samoylovaa ei päästettäisi maahantulokiellon takia tämän vuoden Euroviisut isännöivään Ukrainaan. Uutiset herättivät saman tien kiivasta keskustelua euroviisufanien keskuudessa.

Maahantulokielto johtuu siitä, että Samoylova on esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla ja näin rikkonut Ukrainan lakia. Euroviisujärjestäjät kuitenkin esittivät kaksi vaihtoehtoa, jotka mahdollistaisivat Venäjän osallistumisen laulukilpailuun tästä huolimatta.

Artistille tarjottiin mahdollisuutta esiintyä satelliittiyhteyden välityksellä niin, ettei hänen tarvitsisi olla paikan päällä Ukrainan Kiovassa. Tämä olisi ollut ensimmäinen kerta Euroviisujen historiassa, kun näin olisi toimittu. Toinen mahdollisuus olisi ollut, että Venäjä valitsisi itselleen uuden euroviisuedustajan.

Julia Samoylova (kuva: AOP)

"Teimme kaikkemme"

Nyt Euroviisut järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU on julkaissut tiedotteen, jossa kerrotaan euroviisuista vastaavan venäläisen tv-kanavan hylänneen molemmat tarjoukset ja jättäytyvän tämän vuoden kilpailusta kokonaan pois.

Valitettavasti Venäjän ykköskanava on hylännyt molemmat ehdotukset, eivätkä he aio esittää vuoden 2017 Eurovision laulukilpailua tv:stä. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että Venäjä ei pysty osallistumaan tämän vuoden kilpailuun. Halusimme todella saada kaikki 43 maata osallistumaan ja teimme kaikkemme, jotta tämä onnistuisi”, EBU tiedottaa.

Samassa tiedotteessa Euroviisujen osallistujamaiden yleisradioyhtiöiden toimintaa koordinoivan ryhmän puheenjohtaja Frank Dieter Freiling pahoittelee tilannetta ja vierittää vastuuta tilanteesta Ukrainan viranomaisille.

”Tuomitsemme jyrkästi Ukrainan viranomaisten päätöksen asettaa matkustuskielto Julia Samoylovalle, sillä mielestämme tämä rikkoo Euroviisujen eheyttä ja epäpoliittista luonnetta ja kilpailun tavoitetta saattaa kaikki kansakunnat yhteen ystävällismielisen kilpailun voimin”, Freiling sanoo tiedotteen mukaan.

Viisufanit syyttävät Venäjää

Viisufaneissa Venäjä-uutiset ovat herättäneet paljon keskustelua. Monien mielestä tilanteesta ei niinkään voi syyttää Ukrainaa, vaan Venäjää. Venäjän osallistumattomuudesta kertonut tiedote jaettiin kilpailun virallisella Facebook-sivulla, ja päivityksen yhteydessä monet kommentoijat ihmettelevät tiedotteen kielteistä sävyä Ukrainan viranomaisia kohtaan. Monien mielestä Venäjä on koko ajan tiennyt, mitä se tekee ja se on tarkoituksella valinnut edustajakseen artistin, jolla on maahantulokielto Ukrainaan.

”Venäjä ei alun alkaenkaan halunnut osallistua ja käytti kilpailua hyväkseen poliittisena välineenä. Tämän päätöksen teki Venäjän tv-yhtiö. Muiden syyttely ei kannata. On sääli, että Ukraina ja Venäjä eivät pystyneet pistämään musiikkia politiikan yläpuolelle”, kommentoi Sven Biwald.

”Venäjä pelasi likaista peliä. He tiesivät, mitä tekivät. Julia rikkoi lakia. Joten tämä on venäläisten syytä. Ja EBU, olisitte voineet hoitaa tämän paremmin ettekä asettua Ukrainaa vastaan”, kirjoittaa Marcel Schicki ja on saanut kommentilleen sadoittain tykkäyksiä.

Euroviisujen finaali nähdään 13. toukokuuta. Suomen edustaja Norma John kilpailee finaalipaikasta ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9.5.

Alta voit katsoa Venäjän edustajaksi valitun kappaleen virallisen musiikkivideon:

Lue myös: Norma John tähtää voittoon Euroviisuissa: "Emme lähde pyytelemään anteeksi"

Lähde: Eurovision.tv 

Kilpailut

Uusimmat