Kuva: AOP

Martti Suosalo kritisoi Suomen elokuvateollisuutta: Näyttelijät pääsevät liian helpolla!

28.04.2017 12:45 - Senni Loikala

Näyttelijä Martti Suosalo kertoo, etteivät kotimaisten elokuvien näyttelijät ehdi harjoitella riittävästi kohtauksiaan. Tämä puolestaan näkyy negatiivisesti roolisuorituksissa.

Martti Suosalo, 54, tunnetaan teatterirooliensa lisäksi myös elokuvateattereiden valkokankailta. Suosalon roolisuorituksia kotimaisissa elokuvissa on palkittu Kultaisella Venlalla ja Jussi-patsailla.

Tästä huolimatta Suosalo ei ole tyytyväinen jalanjälkeensä kotimaisen elokuvan saralla.

- En ole ollenkaan tyytyväinen siihen, mitä olen elokuvissa tehnyt. Tahtoisin oppia lisää, Suosalo kertoo.

Itsekriittisyys johtuu pitkälti kotimaisen elokuvan resurssipulasta. Kun elokuvien tekoon varatut budjetit ovat pieniä, ei näyttelijöillä ole riittävästi aikaa harjoitella kohtauksiaan ennen kuvauksia.

- Elokuvanteossa ei Suomessa ole varaa harjoitella. Ulkomaillahan kohtauksia harjoitellaan yhtä kauan kuin näytelmää harjoitellaan ja silloin se menee syvälle, Suosalo kertoo.

Suosalo myöntää, ettei kotimaisissa elokuvissa näytteleminen vaadi näyttelijältä yhtä paljon kuin projekteissa, joissa aikaa harjoitteluun on enemmän.  

- Elokuva antaa mahdollisuuden helppouteen näyttelijän puolelta, kun ajatellaan, että ”eihän minun tarvitse kuin edellisenä päivänä vähän opetella repliikkejä…”, Suosalo kertoo.

- Suomessa voit saada tekstin vaikka samana päivänä, ja tarkoitus ei olekaan, että se menee kovin syvälle, silloin hyödynnetään elokuvan muita keinoja. Olisi joskus kiva tehdä sellainen elokuva, johon voisi oikeasti harjoitella ja jossa voisi improvisoida.

Suosalon mukaan kotimaisten elokuvien näyttelijät joutuvat usein tekemään töitä myös ilmaiseksi.

- Elokuvia pitää vaan tehdä talkootyönä, olen aina siihen ollut valmis. Harjoittelutyötä pitää tehdä ilmaiseksi ja sitä voi tehdä yksinäänkin esimerkiksi kotona, jumpata omia kohtauksia, tehdä niin sanotusti kotiläksyt.

Lue myös: Martti Suosalo: Yleisö ei ole minulle enää pelkkää massaa!

Kilpailut

Uusimmat