Kuva: AOP

"Kuinka tehdä itsemurha?" - Netflixin kohusarja lisäsi huolestuttavien googletusten määrää

01.08.2017 19:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Uuden tutkimuksen tekijät suosittelevat Netflixiä kokonaan poistamaan Kolmetoista syytä -sarjan jakelusta.

Netflixin Kolmetoista syytä (13 Reasons Why) -sarja on aiheuttanut kohua arkaluontoisen aiheensa vuoksi. Suureen suosioon noussut sarja keskittyi teinitytön itsemurhan ympärille paljastaen jokaisessa jaksossaan yhden syyn lisää hänen itsemurhalleen. Sarjaa on kritisoitu muun muassa liian yksityiskohtaiseksi mielletystä itsemurhakohtauksesta. Monet ovat olleet huolissaan, miten sarja vaikuttaa itsetuhoisia ajatuksia hautoviin nuoriin ja voiko se jopa lisätä itsemurhayrityksiä.

Uusi tutkimus osoittaa, että huoli ei ehkä ole ollut täysin aiheeton. JAMA Internal Medicine -julkaisussa juuri julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että itsemurhaan liittyvät Google-haut lisääntyivät sarjan esittämisen jälkeen Yhdysvalloissa. Itsemurhan tekotapoihin liittyvien verkkohakujen tiedetään olevan yhteydessä varsinaisiin itsemurhien tekemisiin, joten sarjan innoittamat Google-haut ovat saattaneet johtaa lisääntyneisiin kuolemiin.

Tutkimusjakson aikana ”kuinka tehdä itsemurha” -Google-haku lisääntyi 26 prosenttia verrattuna arvioituun hakumäärään tilanteessa, jossa sarjaa ei olisi koskaan esitetty. Vastaavasti ”itsemurhan teko” -hakujen määrä lisääntyi 18 prosenttia ja ”miten tappaa itsensä” -hakujen määrä lisääntyi yhdeksän prosenttia.

Osa itsemurhaan liittyvistä hauista liittyi avun hakemiseen ja itsemurhien ehkäisyyn, ja tällaistenkin hakujen määrät kohosivat sarjan myötä.

Katherine Langfordin esittämän hahmon itsemurha on tv-sarjan keskiössä (kuva: AOP)

"Sarja menee täysin vikaan"

Yksi tutkimuksen kirjoittajista, John W. Ayers, kommentoi Fatherly-sivustolle, että hän ei ole yllättynyt sarjan johtaneen lisääntyneisiin itsetuhoisiin ajatuksiin. Tutkijat suosittelevat Netflixiä poistamaan sarjan kokonaan jakelusta tai muokkaamaan sitä niin, että se noudattaa paremmin Maailman terveysjärjestön mediasuosituksia. Maailman terveysjärjestön suositusten mukaan median itsemurhaan keskittyvissä sisällöissä tulisi välttää ”yksinkertaistavien syiden” antamista itsemurhille, itsemurhametodin yksityiskohtaista raportoimista ja itsemurhien ”glorifiointia”.

- Itse loisin sellaisen sarjan, joka tarjoaa itsemurhaa harkitseville sellaisen viestin, joka heidän tarvitsee kuulla. Tällainen olisi tarina siitä, miten itsemurhaa pohtinut ihminen on hakenut ja saanut apua sekä onnistunut elämään täyden elämän. Tässä Kolmetoista syytä menee täysin vikaan, tutkija Ayers sanoo.

Lue myös: Mikä sarja on suomalaisten Netflix-suosikki? Vastaus saattaa yllättää

Lähteet: Fatherly, JAMA Internal Medicine, WHO

Kilpailut

Uusimmat