Kuva: Senja Rapila

Eero Ritala Solsidan-hittisarjan suomalaisversiosta: "Ei tarvitse hävetä tippaakaan"

23.11.2017 16:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Ruotsalaissarjan suomalaisversio Onnela on nyt käynnistynyt. Eero Ritala haluaa, että katsojat eivät jumitu vertailemaan suomalaista ja ruotsalaista versiota keskenään.

Tänään torstaina C More -suoratoistopalveluun on tullut katsottavaksi kotimaisen Onnela-komediasarjan ensimmäiset jaksot. Sarja perustuu ruotsalaiseen huippusuosittuun Solsidan-sarjaan, jota on Suomessa näytetty myös nimellä Onnea onkimassa. Sarjaa on esitetty Suomessa vuosina 2010-2015. Onnelasta löytyvät Solsidanin tutut ja monen rakastamat hahmot, mutta suoraa kopiota ruotsalaissarjasta ei ole tehty. Ohjaaja Marja Pyykkö ja käsikirjoittaja Melli Maikkula ovat hioneet ruotsalaissarjan tapahtumat Suomen kulttuuriin sopiviksi.

Onnelan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Poutaniemen kaupunginosaan Porvoossa. Tarina saa alkunsa, kun hammaslääkäri Antti ja hänen raskaana oleva näyttelijäpuolisonsa Saara muuttavat Poutaniemeen Antin lapsuudenkotiin. Naapuruston asukkaita esittävät monet suomalaiset eturivin näyttelijät, kuten Anna-Maija Tuokko, Pekka Strang ja Pirjo Heikkilä.

Hyväntahtoista ja miellyttämisenhaluista Anttia esittää sarjassa Eero Ritala, joka on työskennellyt ahkerasti niin elokuvien, tv-sarjojen kuin teatterinkin parissa. Ritala kertoo Voice.fi:n haastattelussa katsoneensa hieman Solsidanin ensimmäistä kautta aikanaan, kun sarja ensimmäistä kertaa pyöri televisiossa. Kun Ritala sai tietää näyttelevänsä sarjan suomalaisversiossa, hän teki tietoisen päätöksen siitä, ettei valmistaudu kuvauksiin katsomalla alkuperäissarjan jaksoja.

- En halunnut itselleni vertailukohtaa siitä, miten Ruotsissa kyseistä hahmoa on näytelty. Halusin luoda hahmon oman itseni kautta ja mennä sitä kautta siihen maailmaan, Ritala kertoo.

Onnela-sarjassa nähdään joukko tunnettuja näyttelijöitä. (kuva: MTV3)

Vertailuille ei tarvetta

Ritala painottaa, että katsojien ei tule jumittua vertailemaan sarjan ruotsalaisia ja suomalaisia versioita. Hänen mielestään ne ovat lähtökohtaisesti eri teoksia.

- Jokainen näyttelijä on erilainen, ja siten myös koko maailma on erilainen kuin Solsidanissa. Sekä suomalaiset että ruotsalaiset näyttelijät tuovat hahmoihinsa omat vivahteensa, rytminsä ja fyysisyytensä. Sarjoissa on samat tilanteet, mutta suurin ero on siinä, miten niihin tilanteisiin reagoidaan, Ritala kuvailee.

Ritala ei ottanut roolityöstään paineita, vaikka monella katsojalla onkin valmiiksi paljon odotuksia hänen roolihahmonsa näyttelemisen suhteen. Hän luotti täysillä käsikirjoitukseen, ja kuvauksissa vallitsivat kepeät tunnelmat.

Mies tunnustaa, että monella on vahvat ennakkokäsitykset siitä, millainen Suomi-version pitäisi olla. Hän toivoo, että katsojat onnistuisivat jättämään nämä ennakkokäsitykset taakseen ja ottamaan Onnelan vastaan ilman ennakkoluuloja.

- Toivon, että ihmiset pystyvät katsomaan sarjaa avoimin mielin ilman vertailun tarvetta. Itse kaikki Onnelan jaksot nähneenä voin sanoa, että meidän ei tarvitse hävetä tippaakaan. Ihmiset kyllä viihtyvät tämän sarjan parissa, jos he katsovat sitä muutenkin kuin pessimistisin silmälasein, Ritala uskoo.

Onnelasta tulee joka torstai kaksi uutta jaksoa C More -palveluun. Yhteensä Onnelaa nähdään kymmenen jakson verran.

Lue myös: Näyttelijäkomistus Eero Ritala: Olen romantikko

Uusimmat