Kuva: Senja Rapila

Musiikki ei tuntunut Redramasta enää miltään: Tyhjyyden tunne ja epävarmuus piinasivat

13.03.2018 10:15 - Emmi Moilanen

Uuden Catch Me -kappaleen julkaissut artisti kertoo ymmärtäneensä vasta viime aikoina kuinka tärkeää oman musiikin tekeminen on hyvinvoinnille.

Uuden Catch Me -kappaleen julkaissut rap-artisti Redrama, 40, kertoo Voice.fi:n haastattelussa tuoreen biisin kertovan turvallisuuden tunteen menettämisestä ja sen uudelleen löytämisestä.

Inspiraatio kappaleeseen lähti miehen omasta, vaikeasta elämäntilanteesta, jolloin artisti tunsi olevansa eksyksissä myös musiikillisesti. Ololla oli suoria vaikutuksia inspiroitumiseen ja uusien kappaleiden kirjoittamiseen.

- Musiikki ei enää tuntunut siltä, miltä se on lapsesta saakka tuntunut, Redrama kuvailee.

Tunne oli pelottava, sillä musiikki on aina ollut miehelle pakopaikka, kuin oma universumi, johon piiloutua.

- Kaikella tavalla sellainen paikka, mihin olen voinut vain mennä, heittäytyä ja tehdä. En ollut tajunnutkaan kuinka tärkeää se henkilökohtainen puoli, oman musiikin tekeminen, on ollut hyvinvoinnille.

Olo tuntui onnettomalta

Redrama arvelee, että viime vuonna vaivanneen tyhjyyden tunteen aiheutti elämänvaihe, jolloin oli liian paljon kaikkea meneillään. Kiireinen muusikko toimii muun muassa tähtivalmentajana The Voice of Finland -ohjelmassa ja kirjoittaa kappaleita myös muille artisteille.

Redrama huomauttaa olevansa todella kiitollinen siitä, että työrintamalla riittää paljon tekemistä. Kiireen vaikutukset näkyivät kuitenkin oman musiikin luomisessa.

- Yhtäkkiä niitä päiviä oli todella vähän, kun menen studiolle, laitan puhelimen lentokonetilaan ja teen vain musiikkia. Luulen, että sitä kautta tuli se olo, että miksi olen onneton.

Tunne oli pelottava ja syntyi huoli, tuntuisiko musiikin tekeminen jatkossakin vaikealta.

- Mietin jo, onko joku hana vedetty nyt loppuun, koska se on ollut auki niin pitkään.

Taannoin suomeksikin musiikkia tehnyt Redrama toteaa, että on aina kirjoittanut paljon, eivätkä kaikki kappaleet ole päätyneet levyille saakka. Artisti kertoo saaneensa uudessa ja vaikeassa elämäntilanteessa tukea ystäviltä sekä läheisiltään. Erityisesti hänellä on jäänyt mieleen managerinsa antama neuvo.

- Hän sanoi, että palaa alkuun. Tee vaikka kaksikymmentä huonoa biisiä ja katsotaan sitten, onko se hana loppunut. Siitä se sitten taas lähti, mies summaa.

Paluu juurille teki tehtävänsä

Pitkän uran hiphopin parissa tehnyt Redrama myöntää, että tyylilaji on muuttunut vuosien saatossa paljon niin Suomessa kuin maailmallakin. Mies julkaisi ensimmäisen, Everyday Soundtrack nimeä kantavan albuminsa vuonna 2003. Redrama kertoo hakevansa yhä kappaleisiin ”sitä tiettyä fiilistä, joka hiphopissa joskus oli.”

- Tuntuu, että yritän väkisin saada sitä jokaiseen kappaleeseen mitä teen. Vaikka olisi pop-tyylisempi biisi, riimittelyt ja sen rytmi ovat sitä vanhan liiton hiphopia, mies täsmentää.

Redrama kertoo, että paras keino mieltä vaivanneen epävarmuuden selättämiseksi onkin ollut omille juurille palaaminen. Mies paljastaa myös olleensa aina ”tavunörtti.”

- Menen ihan sellaiselle nörttitasolle, kun rakennan riimejä. Siitä koko oma tekemiseni on lähtenyt, kun mietin, mikä sana sopii mihinkin.

- En aina edes tiennyt, mitä jokin sana tarkoittaa, vaan katsoin sanakirjasta sanoja. Oli esimerkiksi biisi, joka ei kertonut mistään vaan yritin vain saada sanoja yhteen. Sitten opin sen, että hei, pystyn sanomaan kappaleilla myös jotakin, Redrama muistelee musiikillisia juuriaan.

Kuuntele Redraman tuore Catch Me -kappale alta.

Lue myös: Redrama kritisoi musiikkibisnestä: "Yritetään rakentaa väkisin persoonia"

Lue myös: Redrama aloitti somepaaston: "Olen rauhallisempi ja päässäni on hiljaisempaa"

Kilpailut

Uusimmat