Kuva: Getty Images

Aviciin suomalainen tuttava surullisena: "Kukaan ei pitänyt hänestä huolta!"

27.04.2018 19:05 - Mikko Räsänen

DJ Alex Kunnari syyttää viihdebisnestä Aviciin kuolemasta.

Suomen trance-skenen eturiviin kuuluva DJ Alex Kunnari sai viime viikolla tiedon maailman merkittävimpiin EDM-muusikoihin kuuluneen Aviciin kuolemasta. Avicii eli Tim Bergling oli vain 28-vuotias kuollessaan.

Suru-uutinen kolahti Kunnariin erityisesti siksi, että hän tunsi Berglingin henkilökohtaisesti.

- Tapasin hänet keikoilla monta kertaa niin Suomessa kuin Ibizalla. Hän oli tosi mukava kaveri, mutta erittäin ujo. Keikoillakin hän halusi mieluiten olla omissa oloissaan ja hänen lähelleen oli vaikea päästä.

Omissa oloissaan viihtyminen ei missään nimessä tarkoittanut sitä, että hän olisi ollut tyly.

- Hän ei ikinä ollut sitä. Oli hienoa, että hän aina muisti kuka olen ja missä olemme nähneet.

- Hän oli niin suosittu, että moni olisi siinä tilanteessa ollut todella itsetietoinen, mutta hänellä oli jalat todella maassa. Ne muut ihmiset hänen ympärillään olivat niitä, ketkä olivat itsetietoisia. Ne olivat enemmän Avicii kuin hän itse. Aika monella muulla artistilla on sama ongelma, ja se on ne ihmiset siinä ympärillä, Kunnari kertoo ja mainitsee esimerkkeinä DJ Tieston ja Armin Van Buurenin.

Kunnari oli tietoinen, että Aviciilla oli ollut ongelmia terveytensä kanssa.

- Muistan, miten vuonna 2014 soitimme samassa tapahtumassa. Se oli silloin iholtaan ihan harmaa. Siis kaikki näkivät, ettei hän ollut iholtaan saman värinen kuin me muut. Näki, että joku on vialla. Hän oli tosi väsynyt, mutta oli silti asiallinen ja mukava.

Vasta myöhemmin paljastui, että Avicii oli sairastanut vakavan haimasairauden, joka uhkasi hänen henkeään. 

- Tuo sairaus oli ilmeisesti pahana juuri silloin. 

Haimasairauden jälkeen Aviciin oli jätettävä alkoholi, koska jokainen humala voisi olla hänen viimeisensä. Hän yritti ryhdistäytyä ja jätti siksi koko keikkailun.

- Tapasimme viimeisen kerran Ibizalla 2016. Silloin hän sanoi, että todella hienoa, että tämä loppuu. 

Aviciin lähipiiri on antanut ymmärtää, että tähden kuolema oli itsemurha. Se ei tullut Kunnarille yllätyksenä.

- Tai ainahan itsemurha on yllätys, mutta kun kuulin hänen kuolemastaan, niin ensimmäinen ajatukseni oli, että se on itseaiheutettu tavalla tai toisella. 

Kunnari näkee, että Avicii oli viihdebisneksen uhri.

- Hän oli enemmän tavallinen kuin tavallinen, ja se ajoi hänet ongelmiin. Hän sai liian nopeasti liian paljon ja kaikki ihmiset hänen ympärillään halusivat vain hyötyä siitä. Ei ihminen kestä sellaista, jos häntä ei ole kasvatettu tuohon ja kukaan ei ole pitämässä hänestä huolta.

Luonnostaan ujolle Berglingille päihteet helpottivat esiintymistä. Ja huippu-dj:lle jokainen työilta tarkoittaa valtavia bileitä. Keikkajärjestäjät ovat aina innoissaan ja tarjolla on jatkobileitä ja päihteitä. Ja seuraavana päivänä sama toistuu seuraavalla keikkapaikalla. 

- Tuo vie ihmisen mennessään, jos ei ole mitään jarrua. Suurin jarru on oltava itsellä, ja jos sitä ei ole, niin huonosti käy. Suomestakin löytyy ihan vastaavia esimerkkejä.

- Maailmalla tuo touhu on vielä niin paljon isompaa. Siellä lennetään yksityiskoneilla ja tarjolla on ilmaiseksi kaikkea, siis aivan kaikkea.

Jokainen yökerho ja jokainen yleisömeri alkaa vähitellen näyttää samalta. 

- Siinä pyörityksessä katoaa oma identiteetti, etkä kohta tiedä enää edes sitä, missä maassa milloinkin olet. 

- Töitä tehdään sellaista tahtia, ettei Suomessa sitä tajutakaan. Aviciikin teki parhaimmillaan yli 300 keikkaa vuodessa. Joku Steve Aoki soittaa enemmän, mutta hän onkin absolutisti, joka ei syö lihaa ja treenaa aktiivisiesti. Sillä tavalla hän pärjää. 

Huomenna Alex Kunnari vetää KISSillä tribuuttilähtyksen Aviciille. 

- Aviciin tärkein perintö on hänen musiikkinsa. Hän kehitti oman saundin, uskalsi rikkoa rajoja ja inspiroi artisteja ympäri maailmaa. Arvostan hänessä myös sitä, miten hän käytti kappaleissaan paljon eri laulajia ja etsi kokonaan uusia vokalisteja, jotka olisivat juuri hänen näköisiään. 

- Huomisessa lähetyksessä halusin nostaa esille Aviciin kappaleiden erilaisia tulkintoja, joissa on muita laulajia. Luvassa on myös erilaisia remixejä, eikä pelkästään tuttuja radiobiisewjä. 

Avicii-erikoislähetys
KISSillä
Lauantaina klo 19-21
Uusinta sunnuntaina klo 16-18.

Lue myös: Avicii teki itsemurhan? "Hän ei jaksanut enempää", perhe tiedottaa

Kilpailut

Uusimmat