Kuva: TV1

Tänään tv:ssä: Miltä tuntuu paeta kotimaastaan? "Pelkäsin tuleeko äiti enää takaisin"

03.06.2018 07:15 - Katariina Auvinen

Hetemaj´n sisarukset ovat aktiivisesti mukana niin jalkapallokentillä kuin politiikassa. Matka ei ole kuitenkaan ollut helppo.

Tänään television puolella nähdään koskettava dokumentti Hetemaj´n perheestä. Dokumenttielokuva Kotimaa Kosovo-Suomi kertoo jalkapalloilun ja politiikasta tutun sisarusryhmän Fatlume, Fatbardhe, Perparim ja Mehmet Hetemaj'n tarinan.

- Meillä oli Kosovossa ainut telkkari koko asuinalueella, koska vanhempani tienasivat keskimääräistä enemmän lakimiehinä. Joka sunnuntai televisiosta tuli Peppi Pitkätossu, jota koko kylän lapset tulivat katsomaan, jalkapalloilija Perparim kertoo. 

Ulkona olemiseen ja ylipäätään asumiseen tuli muutos, kun poliisit valtasivat Kosovon kadut. 

- Me oltiin isän kanssa kotona ja äiti oli mennyt mielenosoitukseen. Pelkäsin, tuleeko äiti sieltä enää takaisin. Äiti ja isä asettivat liikaakin henkensä alttiiksi Kosovon takia, Fatbardhe kertoo. 

Sisarusten vanhemmat joutuivat vainon kohteeksi, jonka vuoksi he joutuivat jättämään kotimaansa ja muuttamaan Suomeen. Lapsille sanottiin, että he lähtevät lomamatkalle Suomeen. 

Perhe muutti Ouluun 1992. He asuivat vanhassa mielisairaalassa. Lapsille muutto oli shokki. Monet itkivät monta päivää putkeen, koska mielikuva Suomesta oli ollut niin erilainen. 

Lapset ymmärsivät äkkiä, että he ovat pakolaisia. Kiusaaminen astui myös kuvioihin. Dokumentti kertoo identiteetin luomisen vaikeudesta ja sodan kauhuista. Sisarukset kertovat avoimesti myös siitä, kuinka vaikea tilanne oli heidän vanhemmilleen. 

- He olivat fyysisesti Suomessa, mutta henkisesti Kosovossa, Fatlume kertoi. 

Dokumenttiprojekti: Kotimaa Kosovo-Suomi
Yle TV1
Klo 11.45

Kilpailut

Uusimmat